Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Niektoré frakcie EP sa zhodujú na kandidátovi na Sacharovovu cenu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia poslanci Európskeho parlamentu udeľujú každoročne obhajcom ľudských práv už od roku 1988.

Brusel 22. októbra (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok oznámi víťaza tohtoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia. Za najväčšieho favorita na udelenie tejto prestížnej ceny sa považuje bieloruská opozícia a jej predstavitelia, ktorá má podporu štyroch veľkých politických skupín v EP.

O víťazovi rozhodne Konferencia predsedov Európskeho parlamentu, čiže predseda europarlamentu a lídri poslaneckých klubov. Trojicu finalistov odobrili členovia zahraničného a rozvojového výboru EP vo svojom spoločnom hlasovaní.

Už koncom augusta nomináciu bieloruskej opozičnej političky Sviatlany Cichanovskej na Sacharovovu cenu v mene Európskej ľudovej strany (EPP) navrhli slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) a česká europoslankyňa Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). O niekoľko dní neskôr, začiatkom septembra, s podobný návrhom prišla aj skupina Európski konzervatívci a reformisti (ECR), ktorá na získanie tejto ceny navrhla demokratickú opozíciu v Bielorusku, ktorú predstavuje Sviatlana Cichanovská.

Podobné zámery mali aj iné politické frakcie v europarlamente, a tak sa nakoniec zrodila spoločná nominácia ľudovcov z EPP s frakciou pokrokových socialistov a demokratov (S&D) a liberálmi z Obnovme Európu (RE). Tri skupiny spoločného nominanta označili ako "demokratická opozíciu v Bielorusku zastúpenú Koordinačnou radou, iniciatíva odvážnych žien a osobnosti politického a občianskeho života".

Frakcia Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA) zostala verná svojmu ekologickému presvedčeniu a na Sacharovovu cenu navrhla honduraskú aktivistku za ľudské práva Bertu Cáceresovú a Ochrancov životného prostredia z Guapinolu, ktorí sú v Hondurase trestne stíhaní za svoj boj proti ťažobným spoločnostiam znečisťujúcim prírodu.

Frakcia Identita a demokracia (ID) presadila nomináciu arcibiskupa Nadžíba Mícháíla Músu z irackého Mósulu. Ten si vyslúžil uznanie za pomoc sýrskym a chaldejským kresťanom pri úteku z Mósulu pred Islamským štátom a za záchranu kultúrneho dedičstva v podobe obrovského počtu historických dokumentov napísaných v aramejčine, sýrčine, arabčine a arménčine.

Do užšieho výberu finalistov sa nedostal návrh skupiny 43 europoslancov. Tí chceli udeliť Sacharovovu cenu zakladateľom poľskej webovej stránky Atlas nenávisti (https://atlasnienawisci.pl), za ktorou stoja aktivisti za práva komunity LGBTI Jakub Gawron, Paulina Pająková, Pawel Preneta a Kamil Maczuga.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia poslanci Európskeho parlamentu udeľujú každoročne obhajcom ľudských práv už od roku 1988. Cena sa udeľuje na počesť ruského disidenta Andreja Sacharova. Laureáti si osobne alebo v zastúpení, v prípade, že sú uväznení alebo obmedzovaní, preberajú cenu na decembrovom plenárnom zasadnutí EP v Štrasburgu.

V roku 2019 Sacharovovu cenu získal Ilham Tohti, väznený bojovník za práva utláčanej ujgurskej komunity v Číne, rok predtým ju poslanci udelili ukrajinskému režisérovi Olehovi Sencovovi.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)