Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Parlamentné voľby krízu v Katalánsku nevyriešia, tvrdí Batetová

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP/Emilio Morenatti

Batetová tiež uviedla, že po štvrtkových voľbách sa nezopakuje situácia spred dvoch rokov, a to dokonca ani vtedy, keby prívrženci nezávislosti Katalánska získali v tamojšom parlamente väčšinu.

Barcelona/Madrid 20. decembra (TASR) - Predčasné parlamentné voľby, ktoré sa vo štvrtok uskutočnia v Katalánsku, nevyriešia problémy tohto autonómneho regiónu, domnieva sa katalánska socialistická politička Meritxell Batetová (PSC). Podľa nej jediný účinný spôsob, ako krízu riešiť, je zmeniť Španielsko na federáciu.

Batetová v rozhovore pre agentúru RIA Novosti súčasne vyjadrila presvedčenie, že po štvrtkových voľbách sa nezopakuje situácia spred dvoch rokov, a to dokonca ani vtedy, keby prívrženci nezávislosti Katalánska získali v tamojšom parlamente väčšinu.

"Situácia bude iná, mnohé sa odvtedy zmenilo. Ich ciele sú iné než tie, ktoré si dávali posledné dva roky,"
vysvetlila Batetová, ktorá je poslankyňou španielskeho parlamentu. Uviedla však, že nový parlament hlavný problém Katalánska - rozkol v spoločnosti - nevyrieši.

Konštatovala, že v Katalánsku je "krajne zložitá politická situácia" a politické strany musia vychádzať z tejto skutočnosti. Pripomenula, že z referende z 1. októbra, ktoré španielska vláda zakázala a jeho výsledky neuznala, sa viac ako dva milióny Kataláncov vyslovili za nezávislosť svojho regiónu od Španielska, pričom na plebiscite sa zúčastnilo 43 percent z 5,5 milióna oprávnených voličov.

Katalánska socialistka tiež citovala z prieskumov verejnej mienky, podľa ktorých 69 percent Kataláncov "chce, aby ich región zostal súčasťou Španielska - ale iného Španielska". Španielski socialisti sú podľa Batetovej presvedčení, že jediný v súčasnosti schodný variant riešenia politickej krízy je "reforma ústavy a premena Španielska na federatívny štát".

Spresnila, že socialisti už niekoľko rokov navrhujú zmeny v španielskej ústave. Dodala, že nielen kvôli kríze v Katalánsku. Upozornila, že španielska ústava bola prijatá pred 40 rokmi a "doba si žiada zmeny". Vysvetlila napríklad, že mnoho - najmä mladých - ľudí nielen v Katalánsku, ale aj v regiónoch Estremadura, Kastília - La Mancha či Galícia sa cíti odtrhnutých od ústavy, od právnych rámcov či demokratických inštitúcií.

Podľa Batetovej názoru by federatívny systém umožnil vytvoriť novú politickú kultúru, ktorá by mohla vyriešiť aj problém Katalánska. Politička dodala, že socialisti sú pripravení vypočuť si aj iné návrhy, ale "zatiaľ žiadne neexistujú."