Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Parlamentné voľby na Jamajke vyhrala opozícia

Jamajská premiérka Portia Simpsonová Millerová Foto: TASR/AP

Jamajská strana práce porazila Ľudovú národnú stranu premiérky Portie Simpsonovej-Millerovej.

Kingston 26. februára (TASR) - Vo štvrtkových parlamentných voľbách na Jamajke tesne zvíťazila opozičná Jamajská strana práce (JLP), ktorá porazila Ľudovú národnú stranu (PNP) premiérky Portie Simpsonovej-Millerovej. Vyplýva to z predbežných výsledkov, ktoré dnes zverejnila ústredná volebná komisia.

Ako informuje agentúra AP, strana JLP obsadí v 63-člennom jamajskom parlamente 33 kresiel, čo je dostatok na zostavenie vlády. Líder JLP Andrew Holness ako nový ministerský predseda prisľúbil vytvorenie nových pracovných miest, rozvoj ekonomiky a zlepšenie školstva aj zdravotnej starostlivosti.

"Nevnímame to tak, že sme vyhrali v lotérii. Cenou za víťazstvo je dodržať svoje záväzky, ktoré sme učinili," povedal Holness po vyhlásení výsledkov hlasovania pred zhromaždeným davom. Voličská účasť dosiahla 47 percent a podpísala sa pod ňu nespokojnosť ľudí s vysokou kriminalitou a zlým hospodárstvom.

Mnoho obyvateľov tejto najväčšej anglofónnej krajiny karibskej oblasti je totiž presýtených najvyššou bilanciou vrážd na svete, za čo sú väčšinou zodpovedné zločinecké gangy. Na Jamajke bolo iba vlani spáchaných najmenej 1192 vrážd, čo je oproti predchádzajúcemu roku nárast o približne 20 percent.