Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Parlamentné voľby v Kirgizsku vyhrala vládna proruská strana

Kirgizská vlajka, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Od pádu prezidenta Bakijeva sa Kirgizsko vydalo na cestu zmien smerom k parlamentnej demokracii podľa západného vzoru.

Biškek 4. októbra (TASR) - Proruská sociálnodemokratická strana Kirgizska zvíťazila v dnešných parlamentných voľbách v tejto bývalej sovietskej republike. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na neoficiálne, takmer úplné výsledky zverejnené kirgizskou volebnou komisiou.

Po sčítaní 99 percent hlasov je na prvom mieste o Sociálnodemokratická strany Kirgizska (CDPK), ktorá stojí na čele súčasnej vládnej koalície a je prepojená s úradujúcim prezidentom Almazbekom Atambajevom. Získala približne 27 percent odovzdaných hlasov.

Druhé miesto patrí opozičnej nacionalistickej strane Ata-Žurt (Vlasť), ktorú podporilo 20 percent voličov.

V novom 120-člennom parlamente zasadne celkovo šesť politických strán, z ktorých väčšina podporuje politiku prezidenta Atambajeva, presadzujúceho užšiu spoluprácu s Ruskom a Tureckom.

Vo voľbách bol po prvý raz plošne použitý elektronický systém na skenovanie odovzdaných hlasovacích lístkov, ako aj identifikácia voličov za pomoci odtlačkov prstov. Skenovanie umožnilo rýchle zverejnenie predbežných výsledkov, oficiálne údaje však budú založené na manuálnom zrátaní hlasov.

Od pádu autoritatívneho prezidenta Kurmanbeka Bakijeva pred viac ako piatimi rokmi sa stredoázijské Kirgizsko vydalo na cestu zmien smerom k parlamentnej demokracii podľa západného vzoru. Pozorovatelia ale zdôrazňujú, že k tomuto cieľu má ešte ďaleko. Za najväčšiu prekážku je považovaná korupcia.

Navyše svoj vplyv v Kirgizsku nedávno značne rozšírilo Rusko. Kirgizsko sa totiž v auguste oficiálne stalo piatym členom Eurázijskej ekonomickej únie (EEÚ), na čele ktorej stojí práve Moskva.