Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Arménsky premiér verí, že podpíše mierovú dohodu s Azerbajdžanom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Azerbajdžan uskutočnil v septembri bleskovú vojenskú operáciu, po ktorej získal kontrolu nad územím Náhorného Karabachu.

Tbilisi 26. októbra (TASR) — Arménsky premiér Nikol Pašinjan vo štvrtok vyjadril nádej, že v najbližších mesiacoch podpíše mierovú dohodu s Azerbajdžanom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"S Azerbajdžanom momentálne pracujeme na návrhu dohody o mieri a normalizácii vzťahov. Dúfam, že tento proces sa úspešne zavŕši v najbližších mesiacoch," povedal Pašinjan na medzinárodnom ekonomickom fóre v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi.

Azerbajdžan uskutočnil v septembri bleskovú vojenskú operáciu, po ktorej získal kontrolu nad územím Náhorného Karabachu. Ten bol aj predtým oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, no od začiatku 90. rokov ho kontrolovali arménski separatisti. Po dobytí Karabachu Azerbajdžanom utiekla odtiaľ do Arménska väčšina z jeho 120.000 obyvateľov.

Arméni, väčšinou kresťania, a Azerbajdžanci, prevažne moslimovia, po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 viedli o hornaté územie Náhorného Karabachu dve krvavé vojny.