Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Europoslanec Paška v súvislosti s Ukrajinou pripomenul Kosovo

Jaroslav Paška Foto: FOTO TASR/Pavel Neubauer

S odlišným názorom, ako mala k Ukrajine väčšina slovenských europoslancov sa odprezentoval práve Jaroslav Paška (SNS).

Štrasburg 13. marca (TASR) - Európsky parlament (EP) v dnes prijatom uznesení požiadal Rusko, aby stiahlo svojich vojakov z územia Ukrajiny. Za toto uznesenie hlasovali aj slovenskí europoslanci, ktorí odsúdili agresiu Ruska na ukrajinskom území.

S odlišným názorom, ako mala väčšina slovenských europoslancov sa odprezentoval Jaroslav Paška (SNS), ktorý pripomenul, že v kontexte rozhodujúceho podielu EÚ pri násilnom odtrhnutí Kosova od Srbska sa súčasná pozícia EÚ voči Rusku môže zdať nedôveryhodná a účelová.

"Skutočnosť, že členovia dobre ozbrojených, úderných jednotiek Majdanu boli cvičení zložkami Cahal, čo sú izraelské obranné sily, naznačuje, že v boji o Ukrajinu a jej úrodnú pôdu sa stretáva viac záujmov," naznačil Paška.

Poslanec Boris Zala (Smer-SD) vyzval EÚ, aby voči Rusku zaujala jednoznačné stanovisko, lebo kroky ruského prezidenta môžu viesť k vojne.

"EÚ musí zaujať striktné stanovisko. Je neprípustné, aby Rusko zneužívalo svoje menšiny v iných štátoch pre svoje politické a ekonomické ciele. To je cesta k vojne a Putin to dobre vie. Skúša, ako ďaleko mu dovolíme ísť," upozornil Zala.

Ruská agresia na Kryme je jasným narušením ukrajinskej suverenity, povedal Kukan

Poslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS), ktorý je podobne ako Zala členom Výboru EP pre zahraničnú politiku opäť pripomenul, že ruská agresia na Kryme je jasným narušením ukrajinskej suverenity a chystané referendum je pokusom tento stav zacementovať.
Eduard Kukan
Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

"Ukrajina je európskou záležitosťou. Musíme sa proti tomu hlasne a jednoznačne postaviť a využiť všetky politické a diplomatické prostriedky k mobilizácii medzinárodného spoločenstva a zvráteniu tejto situácie," uviedol Kukan.

Na otázku TASR, čo môže urobiť EÚ, ak sa anexia Krymu k Rusku stane skutočnosťou, Kukan odpovedal, že EÚ toto odtrhnutie zrejme neuzná. Bude ho vyhlasovať za unáhlené a bude sa snažiť použiť sankcie a opatrenia, ktoré budú proti Rusku a zároveň na dôraznejšiu pomoc Ukrajine.

"Ak nastane fait accompli, tak potom bude treba pristúpiť k tvrdšej spolupráci s Ruskom," uviedol Kukan. A dodal, že ruská strana si dobre uvedomuje, že môžu nastať sankcie, ktoré poškodia ekonomiku Ruska, nakoľko táto krajina je závislá na spolupráci so svetom, na stabilnom kurze rubľa a vie, že všetko to môže mať dopad na fungovanie štátu.

Kukan zároveň priznal, že sa z krymskej otázky môže stať nový zmrazený konflikt v Európe. A bude to trvať veľmi dlho, kým sa situácia vyrieši, nakoľko v prípade Krymu ide o väčšie územie a o prítomnosť dôležitých vojenských základní.

"Dopad na celkovú atmosféru vo svete bude oveľa horší ako v Podnestersku alebo podobne," pripomenul poslanec existenciu zón, ktoré sú známe ako zmrazené konflikty, ale ktoré sú strategicky menej dôležité ako Krymský polostrov.