Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Pásmo Gazy nemôže opustiť zhruba 13.000 spolupracovníkov OSN

Príbuzní oplakávajú ľudí, ktorí zahynuli pri izraelskom nálete v meste Gaza v pondelok 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Ide predovšetkým o zamestnancov Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA), pričom väčšinu z nich tvoria Palestínčania.

New York 10. októbra (TASR) - Približne 13.000 spolupracovníkov Organizácie Spojených národov (OSN) nemôže odísť z pásma Gazy, oznámila v pondelok svetová organizácia. TASR informuje podľa agentúry DPA.

"Očividne nie sú v stave odísť," potvrdil hovorca OSN Stéphane Dujarric. "Sústredia sa na to, aby v rámci svojho mandátu urobili všetko v záujme pomoci obyvateľstvu," dodal.

Ide predovšetkým o zamestnancov Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA), pričom väčšinu z nich tvoria Palestínčania. Približne 300 zamestnancov pochádza z iných krajín.

Izrael v pondelok nariadil úplnú blokádu pásma Gazy, pripomína DPA. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že Izrael "ešte len začal" s ofenzívou v pásme Gazy v reakcii na bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Vojnový stav vyhlásil Izrael oficiálne v nedeľu. Útok Hamasu si od svojho začiatku zo sobotňajšieho rána vyžiadal dosiaľ okolo 900 obetí na životoch. Z pásma Gazy hlásili vyše 680 mŕtvych.

OSN má podľa vlastných vyjadrení v Gaze vytvorené svoje zásoby. "V istom okamihu, v nie príliš ďalekej budúcnosti, nám však zásoby dôjdu," upozornil Dujarric.

Cez víkend došlo v pásme Gazy aj k ostreľovaniu školy prevádzkovanej UNRWA, kde hľadali útočisko rodiny utekajúce pred bojmi, k zraneniam však nedošlo.

V súvislosti s vyhláseniami o zmrazení finančnej podpory pre Palestínčanov, ktoré okrem iného oznámila aj EÚ, vyjadril Dujarric nádej, že "financovanie aktivít OSN na obsadených palestínskych územiach a v pásme Gazy bude chránené".

DPA pripomína, že nebolo bezprostredne jasné, či sú ohrozené finančné prostriedky aj pre UNRWA.