Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pásy na ceste v Holandsku hrajú provinčnú hymnu, nie všetci sú nadšení

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Počúvať začiatok frízskej hymny celé dni a noci podľa jednej z obyvateliek predstavuje psychické týranie.

Leeuwarden 10. apríla (TASR) - Motoristov na jednej z ciest v severnej časti Holandska čaká nevšedný zážitok, pokiaľ prechádzajú kolesami po špeciálnych pásoch nanesených pozdĺžne na asfaltovom povrchu vozovky. Pásy vytvorené z úzkych prúžkov spôsobujú, že pri jazde predpísanou rýchlosťou 60 kilometrov za hodinu sa ozvú vibrácie zodpovedajúce tónom hymny provincie Frízsko, informovala v utorok agentúra DPA.

Hovorca provincie Gerrit Hofstra uviedol, že tieto "spievajúce" pásy na úseku cesty N357 pri obci Jelsum boli zriadené pre pobavenie vodičov, ktorých však zároveň motivujú k dodržiavaniu rýchlosti a prispievajú tým k bezpečnosti premávky. Akcia tiež korešponduje so skutočnosťou, že provinčné správne centrum Leeuwarden je tohtoročným európskym hlavným mestom kultúry.

Nápad umiestniť na cestu "spievajúce" pásy však nevyvolal v okolí len potešenie, čo dokazuje vyjadrenie jednej z obyvateliek pre holandskú televíziu. Počúvať začiatok frízskej hymny celé dni a noci podľa nej predstavuje "psychické týranie".

Hofstra pripustil, že s uvedeným vedľajším účinkom nikto nerátal a ešte tento týždeň by preto mali špeciálnu úpravu z cesty odstrániť.