Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Päť Portugalcov je po návšteve Brazílie nakazených vírusom Zika

Zdravotnícky pracovník strieka v Sambadrome prípravkom na ničeniu hmyzu počas operácie proti šíreniu komárov druhu Aedes aegypti, ktoré prenášajú vírus Zika, 26. januára 2016 v brazílskom Riu de Janeiro. Foto: TASR/AP

Nákazu prenášajú komáre. Inkubačná lehota ochorenia je tri až 12 dní.

Lisabon 27. januára (TASR) - Päť Portugalcov je po návšteve Brazílie nakazených vírusom Zika. Oznámil to dnes riaditeľ portugalského Národného úradu pre zdravie Francisco Jorge.

Jorge pre stanicu RTP uviedol, že je ešte jeden "veľmi pravdepodobný", ale nepotvrdený prípad nákazy Portugalca, ktorý nedávno navštívil Kolumbiu. Riaditeľ dodal, že všetci pacienti sú dospelé osoby, ale podrobnosti neposkytol, napísala agentúra AP.

Európski predstavitelia vyhlásili, že očakávajú prípady nákazy vírusom Zika medzi cestujúcimi či turistami - dodali však, že prenos ochorenia na miestnej úrovni je nepravdepodobný.

Nákazu prenášajú komáre. Inkubačná lehota ochorenia je tri až 12 dní. Choroba sa prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťami či opuchmi kĺbov, vyrážkami, prípadne zápalom spojiviek. Vírus je nebezpečný len u tehotných - môže spôsobovať mikrocefáliu, čo je nedostatočné vyvinutie mozgu plodu.

Vírus sa prvýkrát objavil v roku 1947 v lese Zika v Ugande a prípady výskytu výrazne pribudli vlani najmä v Brazílii. Do začiatku decembra tam zaznamenali až 1248 prípadov novorodencov s mikrocefáliou, čo je nárast oproti 147 prípadom z roku 2014.