Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Európske štáty odsúdili izraelské plány na výstavbu nových osád

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Signatári výzvy vyzvali na okamžité zastavenie výstavby nových osád.

Berlín 16. októbra (TASR) – Európske mocnosti v piatok odsúdili rozhodnutie Izraela schváliť výstavbu ďalších tisícov domov v židovských osadách na okupovanom palestínskom území. Zrealizovanie tohto plánu podľa nich ohrozuje úsilie o dosiahnutie mieru v regióne. Informovala o tom agentúra AFP.

„Rozširovanie osád porušuje medzinárodné právo a naďalej ohrozuje uskutočniteľnosť dvojštátneho riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu s cieľom dosiahnuť spravodlivý a trvalý mier," uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministrov zahraničných vecí Nemecka, Francúzska a Británie, Talianska a Španielska.

Izrael schválil v stredu výstavbu 2166 nových domov v židovských osadách, ktoré sú postavené na území okupovaného Predjordánska. Rozhodnutie bolo prijaté necelý mesiac po tom, ako sa Izrael v súvislosti s dohodami o normalizácii vzťahov so Spojenými arabskými emirátmi a Bahrajnom zaviazal pozastaviť svoje plány na anektovanie rozsiahlych oblastí západného brehu Jordánu.

Rozširovanie osád podľa pätice európskych mocností „podkopáva úsilie o obnovenie dôvery medzi stranami s cieľom oživiť dialóg." Signatári výzvy preto vyzvali na okamžité zastavenie výstavby nových osád.

Ministri vyhlásili, že vo svetle pozitívneho vývoja v súvislosti s dohodami o normalizácii vzťahov medzi Izraelom, SAE a Bahrajnom by presadzovanie ďalšej výstavy židovských osád v Predjordánsku bolo „kontraproduktívnym krokom".

SAE a Bahrajn nadviazali oficiálne vzťahy s Izraelom ako vôbec prvé krajiny Perzského zálivu a v celkovom poradí ako tretí a štvrtý arabský štát — po Egypte a Jordánsku.