Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pätnásť diplomatov EÚ vyzvalo na prepustenie Savčenkovej z väzenia

Ženy držia podobizeň ukrajinskej vojenskej pilotky Nadeždy Savčenkovej počas protestnej akcie za jej prepustenie, ktorá sa konala v Kyjeve 26. januára 2015.Ukrajinskú pilotu zajalu proruskí rebeli počas bojov na východe Ukrajiny. Ukrajinská vláda sa neúspešne pokúšala o Savčenkovej prepustenie, ktorú voliči zvolili v parlamentných voľbách v roku 2014 za poslankyňu parlamentu. Foto: TASR

Prepustenie ukrajinskej pilotky a poslankyne Nadeždy Savčenkovej (33) z ruského väzenia, kde drží od 15. decembra protestnú hladovku. Akcia sa uskutočnila na základe spontánnej iniciatívy Litvy.

Brusel 9. februára (TASR) - Ministri zahraničných vecí z 15 členských krajín EÚ dnes v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli spoločne vyzvali na prepustenie ukrajinskej pilotky a poslankyne Nadeždy Savčenkovej (33) z ruského väzenia, kde drží od 15. decembra protestnú hladovku. Akcia sa uskutočnila na základe spontánnej iniciatívy Litvy.

Skupina diplomatov sa rozhodla pre spoločnú fotku, na ktorej všetci držali plagáty vo farbe ukrajinskej vlajky s výzvou "FreeSavchenko", čiže "Osloboďte Savčenkovú". Iniciatívu predostrel šéf litovskej diplomacie Linas Linkevičius a mohol sa ku nej pridať ktorýkoľvek z prítomných ministrov 28-členného bloku.

Zámerom tejto iniciatívy, ktorá nebola súčasťou oficiálnych rokovaní Rady ministrov, je vyvinúť tlak na zodpovedné orgány Ruskej federácie, aby prepustili nelegálne väznenú ukrajinskú pilotku a zákonodarkyňu. Savčenková na protest proti svojmu uväzneniu drží už takmer 60 dní hladovku.

K iniciatíve svojho litovského kolegu sa pripojili ministri zahraničných vecí Belgicka, Británie, Bulharska, Cypru, Dánska, Estónska, Chorvátska, Írska, Lotyšska, Malty, Poľska, Rumunska a Švédska, ku ktorým sa pripojil aj francúzsky veľvyslanec pri EÚ.

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák pre TASR odkázal, že Slovensko v tomto spore vyzýva na dodržiavanie medzinárodných noriem týkajúcich sa zajatcov. Dodal, že slovenská diplomacia skôr ako nejaké hromadné akcie uprednostňuje vykonávanie praktických krokov. Lajčák spresnil, že svoje názory najradšej vyjadrí osobne a nie formou nejakej hromadnej akcie.

Savčenková čaká na súdny proces pre obvinenia v súvislosti zo zabitím dvoch ruských novinárov Igora Korneľuka a Antona Vološina počas konfliktu na východe Ukrajiny. Ukrajinským vládnym silám údajne prezradila pozíciu oboch novinárov, ktorí zahynuli pri následnom mínometnom ostreľovaní miesta, kde sa nachádzali.

Na druhý deň po tomto júnovom incidente sa Savčenková dostala do rúk proruských povstalcov a tí ju odovzdali ruskej strane. Z väzby ju bez vedomia a prítomnosti právnika presunuli do psychiatrického zariadenia a potom späť do väzenia. Savčenkovú v októbri zvolili do ukrajinského parlamentu.