Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Objavili jednu z čiernych skriniek z havarovaného lietadla EgyptAir

Na snímke zverejnenej egyptskými ozbrojenými silami sú trosky lietadla Airbus A320 z letu 804 spoločnosti Egyptair, ktoré vylovili zo Stredozemného mora 21. mája 2016. Foto: TASR/AP

Lietadlo spoločnosti EgyptAir so 66 ľuďmi na palube zmizlo z radarov počas letu z Paríža do Káhiry 19. mája.

Káhira 16. júna (TASR) - Egyptskí vyšetrovatelia dnes oznámili, že sa im v Stredozemnom mori podarilo nájsť a vyzdvihnúť zapisovač palubnej komunikácie z havarovaného dopravného lietadla spoločnosti EgyptAir.

Podľa vyšetrovacieho výboru, ktorý cituje agentúra AP, je tzv. čierna skrinka síce poškodená, podarilo sa však z nej bezpečne vybrať "pamäťovú jednotku, ktorá tvorí najdôležitejšiu súčasť hlasového zapisovača".

Vrak lietadla sa podarilo lokalizovať v stredu špeciálnemu pátraciemu plavidlu John Lethbridge, ktoré zároveň vyhotovilo fotografické zábery zvyškov Airbusu A320. Medzinárodný vyšetrovací tím vedie Egypt.

Lietadlo spoločnosti EgyptAir so 66 ľuďmi na palube zmizlo z radarov počas letu z Paríža do Káhiry 19. mája. Príčina havárie doposiaľ nebola stanovená, objasniť by ju mali práve záznamy z čiernych skriniek.

Egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí vyjadril presvedčenie, že terorizmus je pravdepodobnejšou príčinou havárie než technické zlyhanie či iná katastrofa. Zatiaľ sa však neobjavil žiaden presvedčivý dôkaz o príčine nešťastia a žiadna skupina sa neprihlásila k tomu, že by na lietadlo zaútočila.