Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Úrady už potvrdili 29 obetí lavín a snehových víchric v Himalájach

Záchranári transportujú obeť lavíny v Himalájach. Foto: nepalarmy.mil.np

Telá dvoch nezvestných slovenských horozelcov a troch Nepálčanov našli záchranári dnes.

Káthmandu/Naí Dillí 16. októbra (TASR) - Úrady podľa nepálskej televízie dnes zvýšili na 29 počet potvrdených obetí snehových víchric a lavín, ktoré postihli strednú časť krajiny tento týždeň. Väčšina z nich, vrátane 12 cudzincov, zahynula v oblasti priesmyku Thorang La na obľúbenej okružnej túre okolo masívu Annapurny.

Miestne médiá uviedli, že nepálske úrady dnes nadviazali kontakt s 130 cudzincami, ktorí uviazli v horách v strednom Nepále v dôsledku nepriaznivého počasia. Desiatky ľudí sú stále nezvestné.

O predčasný príchod zimného počasia sa v Nepále v utorok postarali výbežky cyklónu Hudhud, ktorý predtým zasiahol susednú Indiu.



Úrady dnes oznámili, že potvrdených mŕtvych je 26: dvanásti Nepálčania, štyria Kanaďania, traja Poliaci, traja Izraelčania, dvaja Slovinci, jeden Ind a jeden občan Vietnamu, informovala agentúra DPA.

O predčasný príchod zimného počasia sa v Nepále v utorok postarali výbežky cyklónu Hudhud, ktorý predtým zasiahol susednú Indiu.

K nešťastiu v Himalájach zriadil rezort informačnú linku

V súvislosti s nešťastím v Himalájach, pri ktorom sa v noci na utorok na skupinu desiatich slovenských horolezcov v Nepále v základnom tábore na hore Dhaulagiri zosypala lavína, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky zriadilo informačnú linku – kontaktný bod pre rodinných príslušníkov slovenských občanov, ktorí sa tohto času nachádzajú v oblastiach zasiahnutých snežením a lavínami. Počas pracovnej doby medzi 8.00 h až 16.00 h možno kontaktovať poverených zamestnancov MZVaEZ SR na telefónnom čísle 02/5978 3750 a mimo pracovných hodín na telefónnom čísle 02/5978 5978.

MZVaEZ SR je v neustálom spojení s honorárnym konzulom v Nepále, ktorého syn je priamo zapojený do pátracej akcie. Ôsmich slovenských horolezcov sa podarilo dostať do bezpečia, dvaja sú však stále nezvestní. Momentálne po nich prebieha pátracia akcia, ktorú však komplikujú zlé poveternostné podmienky.


Na snímke nepálsky vojak si fotí zoznam hospitalizovaných turistov vo vojenskej nemocnici v Káthmandú vo štvrtok 16. októbra 2014 po snehovej víchrici a následnej lavíne, ktoré ich zastihli počas výletu na Annapurnu v nepálskych Himalájach.
Foto: TASR/AP
K oblastiam najhoršie zasiahnutým snehovými víchricami a lavínami patril priesmyk Thorang La, ležiaci vo výške vyše 5000 metrov nad morom na obľúbenej okružnej túre okolo masívu Annapurny, ktorá každú jeseň priťahuje stovky turistov z celého sveta. V stredu odtiaľ odviezli štyroch mŕtvych cudzincov, pričom záchranári spozorovali z vrtuľníkov ďalších osem tiel, uviedla agentúra AP. V oblasti miestami napadali dva metre snehu, čo sťažuje pátranie.








Na snímke trojica hospitalizovaných izraelských turistov zľava Linor Kajanová, Jakov Megreli a Maja Oraová, ktorých sa podarilo zachrániť po snehovej víchrici a následnej lavíne počas výletu na Annapurnu v nepálskych Himalájach, odpovedajú na otázky novinárov vo vojenskej nemocnici v Káthmandú vo štvrtok 16. októbra 2014.
Foto: TASR/AP
Z oblasti zachránili 23 ľudí, 15 z nich previezli do nemocnice v metropole Káthmandu, oznámilo dnes Nepálske združenie trekkingových agentúr. Združenie tiež uviedlo, že celkovo je nezvestných najmenej 85 turistov. Záchranári však zdôraznili, že tento počet vychádza z registra turistov - nie všetci museli v dôsledku počasia uviaznuť a niektorí už z oblasti mohli odísť.

V neďalekom okrese Manang, 160 kilometrov severozápadne od Káthmandu, lavína v stredu zabila Inda a štyroch Kanaďanov v dedine Phu. Vyhrabanie tiel spod snehu potrvá niekoľko dní, uviedol vládny predstaviteľ.