Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Patriarcha chladejskej cirkvi z Iraku je za pozemnú ofenzívu proti IS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Patriarcha predtým informoval ďalších účastníkov synody o osudoch rozdelených rodín utečencov, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Rím 10. októbra (TASR) - Najvyšší predstaviteľ chaldejskej katolíckej cirkvi z Iraku, patriarcha babylonský Raphael Louis Sako sa na synode biskupov v Ríme vyslovil za pozemnú ofenzívu proti džihádistom z tzv. Islamského štátu (IS).

Podľa jeho názoru by vojenskú odpoveď na konanie IS v Sýrii a Iraku mala prísť buď od medzinárodnej koalície, alebo prostredníctvom koordinovaného postupu irackých, kurdských a amerických jednotiek.

Patriarcha predtým informoval ďalších účastníkov synody o osudoch rozdelených rodín utečencov, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Ako vyplýva z jeho dnešných vyjadrení pre internetový portál periodika Boston Globe, Spojené štáty majú morálnu zodpovednosť, pretože zničili krajinu. Osobne sa domnieva, že opustiť krajinu v kritickej, chaotickej situácii nie je morálne.

Letecké údery proti IS nepovažuje duchovný za dostatočné na víťazstvo nad džihádistami, ktorí majú za sebou dobrý výcvik, navyše ovládajú jazyk regiónu, poznajú terén, ale aj mentalitu tamojšej populácie.

Reči Američanov o tom, že boj proti IS potrvá päť, desať, tridsať rokov vníma Sako ako povzbudzujúce pre extrémistov, ale súčasne aj odradzujúce a zbavujúce odvahy pre kresťanov a iných utečencov. Hovoria si, že sa už nikdy nebudú môcť vrátiť domov, dodal cirkevný predstaviteľ.

Cenu za konflikt v Iraku, ako zdôraznil patriarcha chaldejskej katolíckej cirkvi s približne 500.000 veriacimi v týchto dňoch, platia nevinní. Súčasne upozornil, že peniaze, moderné zbrane, ktorými disponuje IS, odkiaľsi pochádzajú a že by to USA vďaka moderným technológiám a satelitným kapacitám mohli vedieť a mali by to zverejniť.