Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Pavel chce podporiť snahy Gruzínska o vstup do EÚ

Na snímke český prezident Petr Pavel. Foto: TASR- Jakub Kotian

Pozvaním Zurabišviliovej do Prahy chcel Pavel - podľa vyjadrenia svojej kancelárie - dať najavo podporu gruzínskym ambíciám stať sa členom EÚ.

Praha 11. decembra (TASR) - Český prezident Petr Pavel vyjadril v pondelok presvedčenie, že je potrebné podporiť všetky európske krajiny, ktoré sú zatiaľ zo systému európskej integrácie vynechané a dať im nádej. Vyslovil sa tak po stretnutí s gruzínskou prezidentkou Salome Zurabišviliovou na Pražskom hrade, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Pozvaním Zurabišviliovej do Prahy chcel Pavel - podľa vyjadrenia svojej kancelárie - dať najavo podporu gruzínskym ambíciám stať sa členom EÚ. Návšteva sa koná krátko predtým, než Európska rada rozhodne, či Gruzínsku udelí kandidátsky štatút.

"Podporujeme cestu Gruzínska do EÚ, pretože sú pre nás dôležité princípy, ako je rešpekt k pravidlám, ktorý je v základe európskej integrácie. Musíme podporiť všetky európske krajiny, ktoré sú z tohto systému zatiaľ vynechané a dať im nádej," uviedol český prezident na rokovaní. Česko sa s krajinami, akou je Gruzínsko, musí snažiť o plnohodnotné vzťahy, pretože inak tento priestor podľa jeho slov obsadia rivali.

Prezidenti rokovali aj o bezpečnostných otázkach, najmä o ruskej agresii proti Ukrajine a jej európskym a celosvetovým dôsledkom. Témou bol aj vývoj v regióne Kaukazu. ČR má podľa Pražského hradu silný záujem na tesnejšom zladení Gruzínska v zahraničnej a bezpečnostnej politike, predovšetkým v otázke podpory Ukrajiny a dodržiavania protiruských sankcií. Zurabišviliová sa v Prahe stretne aj s predsedami oboch komôr českého parlamentu.

Podľa predsedu gruzínskeho parlamentu Šalvu Papuašviliho prezidentka návštevou ČR porušila ústavu. Vyhlásil tiež, že sa tým dopúšťa útokov voči vláde, upozornila stanica ČT24. Gruzínska vláda má s prezidentkou dlhodobé spory, už v minulosti kritizovala, keď prezidentka absolvovala zahraničné cesty, ktoré jej neschválila.

Gruzínsko požiadalo o členstvo v EÚ spolu s Ukrajinou a Moldavskom po tom, ako Rusko vo februári 2022 napadlo Ukrajinu. EÚ udelila kandidátsky štatút Ukrajine a Moldavsku vlani v júni, ale Gruzínsko vtedy vyzvala na justičné a volebné reformy, zlepšenie slobody médií a obmedzenie moci oligarchov. Rozhodnutie lídrov EÚ o udelení štatútu kandidátskej krajiny Gruzínsku sa očakáva na tohtotýždňovom summite EÚ v Bruseli.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)