Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pavel udelil Clintonovi Rad T.G.Masaryka za zásluhy rozvoja demokracie

Český prezident Petr Pavel (vpravo) podáva ruku americkému exprezidentovi Billovi Clintonovi (vľavo) po tom, čo mu udelil štátne vyznamenanie Rad Tomáša Garrigue Masaryka 1. triedy za vynikajúce zásluhy o rozvoj demokracie 12. marca 2024 v Prahe. Foto: TASR/AP

Clinton je už nositeľom najvyššieho štátneho vyznamenania ČR, Radu bieleho leva, ktoré mu v roku 1998 udelil vtedajší český prezident Václav Havel.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 12. marca (TASR) - Český prezident Petr Pavel udelil americkému exprezidentovi Billovi Clintonovi štátne vyznamenanie Rad Tomáša Garrigue Masaryka 1. triedy za vynikajúce zásluhy o rozvoj demokracie, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Prezident Clinton sa zásadným spôsobom zaslúžil o presadzovanie demokracie a stability v strednej a východnej Európe v súvislosti s rozšírením NATO v roku 1999 o Česko, Poľsko a Maďarsko," uviedol šéf kancelárie Pražského hradu k dôvodom udelenia vyznamenania.

"Ste nepochybne osobnosťou, ktorá sa zapísala do novodobých dejín ČR a tiež celého regiónu. Keď sa pozrieme do histórie, môžeme oveľa lepšie, než v dobe, keď sa historické okamihy dejú, posúdiť, ktorý z nich bol úspechom, neúspechom a ktorý bol využitou či naopak premárnenou príležitosťou. Som presvedčený o tom, že vstup ČR a našich susedov do NATO v roku 1999 a celé obdobie, ktoré nasledovalo, bolo jednoznačne úspechom a pokračuje úspechom a bolo tiež príležitosťou, ktorú sme využili," povedal Clintonovi Pavel.

Pripomenul, že rozhodnutie rozšíriť NATO o ďalšie štáty nebolo jednoduché. Vyžadovalo si podľa neho odhodlanie zúčastnených, ale aj dobrú víziu a odvahu rozhodnutie presadiť. Clinton podľa neho tieto vlastnosti mal.

Český prezident tiež zdôraznil dôležitosť vedúcej úlohy Spojených štátov medzi demokratickými krajinami. Dodal, že ich vedenie, odvaha a vízia je potrebná rovnako ako v minulosti. "Očakávame, že aj vaši nástupcovia budú vidieť dôležitosť NATO a transatlantickej väzby," doplnil Pavel.

Clinton je už nositeľom najvyššieho štátneho vyznamenania ČR, Radu bieleho leva, ktoré mu v roku 1998 udelil vtedajší český prezident Václav Havel.