Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Pavel v Paríži: Francúzsko a ČR si uvedomujú význam pomoci Ukrajine

Český prezident Petr Pavel (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa vítajú pred Elyzejským palácom v Paríži v stredu 20. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Macron ocenil Pavla za to, že sa podieľal na záchrane 50 francúzskych vojakov, ktorí sa počas vojny v Juhoslávii ocitli v pasci.

Praha/Paríž 20. decembra (TASR) - Francúzsko aj Česko sú si vedomé zásadného významu pokračujúcej podpory Ukrajine a vnímajú riziká spojené s prípadným úspechom Ruska. Pred rokovaním s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Paríži to v stredu vyhlásil český prezident Petr Pavel, informuje spravodajkyňa TASR.

"Cením si zhodu na jednoznačnej podpore Ukrajiny. Francúzsko aj ČR sú si vedomé zásadného významu pokračujúcej podpory Ukrajine. Predovšetkým vnímame podstatné riziká spojené s prípadným ruským úspechom," vyhlásil český prezident krátko po tom, ako ho Macron prijal v Elyzejskom paláci.

"Naďalej potvrdzujeme svoju ochotu poskytovať akúkoľvek pomoc Ukrajine - ako po vojenskej, humanitárnej aj inej stránke," vyhlásil k téme francúzsky prezident. Pavel podľa svojich slov verí, že sa v EÚ podarí schváliť predvídateľný finančný rámec na podporu Kyjeva.

Ďalšou z tém, o ktorých budú prezidenti rokovať, je aj rozširovanie EÚ. V dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine a ohrozenia európskej bezpečnosti majú podľa Pavla krajiny aj v tejto otázke veľmi blízky názor. Pripomenul, že na decembrovom zasadnutí Európskej rady podporili rozhodnutie o začatí prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom.

Macron ocenil Pavla za to, že sa podieľal na záchrane 50 francúzskych vojakov, ktorí sa počas vojny v Juhoslávii ocitli v pasci. Je podľa vlastných slov rád, že sa Pavel stal prezidentom. "Sme bratia v zbrani, sme súčasťou európskeho spoločenstva a spoločne sa budeme snažiť, aby toto spoločenstvo prosperovalo," dodal.

Partnerstvo Francúzska s Českom je podľa Macrona zásadné najmä v obrane, energetickej nezávislosti či rozvoji jadrovej energie. "Vidíme ju ako spoľahlivý nástroj prechodu k bezemisným zdrojom energií a príspevok k ich diverzifikácii," doplnil Pavel.

Český prezident je od stredy na prvej oficiálnej návšteve Francúzska vo funkcii hlavy štátu. Vo štvrtok má v pláne stretnutie s premiérkou Élisabeth Borneovou a predsedníčkou Národného zhromaždenia Yaël Braunovou-Pivetovou.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)