Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pavel:Rozhodnutie vlády ČR zastaviť konzultácie s vládou SR je správne

Na snímke prezident ČR Petr Pavel. Foto: TASR- Martin Baumann

Český premiér Petr Fiala po stredajšom rokovaní vlády oznámil, že Česko odložilo plánované česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Praha 7. marca (TASR) - Český prezident Petr Pavel rešpektuje rozhodnutie českej vlády prerušiť česko-slovenské medzivládne konzultácie. Dôvodom rozhodnutia rozumie a považuje ho za správne. Podotkol, že nejde o trvalú zmenu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Rozumiem tomu dôvodu, ktorým sú naozaj výrazné rozdiely najmä v pohľade na hlavné zahraničnopolitické témy, predovšetkým na vojnu na Ukrajine a postoj k Rusku. Nevidím to ako trvalé prerušenie vzťahov. Naopak si myslím, že vzťahy medzi našimi krajinami majú určite hlbšie základy a oveľa širší priestor, než sú len spoločné rokovania vlády," povedal Pavel.

Pripomenul, že vzťahy medzi prezidentmi oboch krajín sú na dobrej úrovni.

Český premiér Petr Fiala po stredajšom rokovaní vlády oznámil, že Česko odložilo plánované česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude. Jedným z dôvodov je aj minulotýždňová schôdzka slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

"Nepovažujeme za vhodné, aby sme uskutočnili v budúcich týždňoch či mesiacoch medzivládne konzultácie s vládou Slovenskej republiky tak, ako sme o nich uvažovali a ako sme sa na nich dohodli," oznámil Fiala s tým, že spolupráca medzi oboma krajinami sa nekončí.