Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Peking chce rozšíriť vplyv komunistickej strany na čínsku diaspóru

Jü Čeng-šeng, archívna snímka. Foto: Wikipedia

Vyhlásenie predsedu Čínskeho ľudového politického poradného zhromaždenia prichádza v čase, keď západné štáty začínajú viac sledovať snahy Komunistickej strany Číny mať kontrolu a vplyv i v zahraničí.

Peking 3. marca (TASR) - Popredný čínsky líder vyzval vládnucu komunistickú stranu, aby sa snažila presvedčiť etnických Číňanov žijúcich mimo pevninskej Číny - i tých v zámorí - nech v rámci oživenia ducha čínskeho národa pomáhajú pri realizácii národných záujmov a pri budovaní tzv. "čínskeho sna".

Vyhlásenie predsedu Čínskeho ľudového politického poradného zhromaždenia Jü Čeng-šenga prichádza v čase, keď západné štáty začínajú čoraz viac sledovať snahy Komunistickej strany Číny mať kontrolu a vplyv i v zahraničí. Týka sa to aj čínskej diaspóry v krajinách ako Austrália či USA, komentuje agentúra AP.

Na otváracej schôdzke politického poradného zhromaždenia Jü v sobotu povedal, že strana starostlivo pracuje na tom, aby podnecovala vlastenectvo u mladých ľudí v Hongkongu a Macau, ale aj mládeže, ktorá žije vo vzdialenom zahraničí.

Politické poradné zhromaždenie, ktorému Jü Čeng-šeng predsedá, je hlavnou organizáciou tzv. Zjednoteného frontu čínskeho ľudu, ktorý združuje predstaviteľov etnických menšín, dôležitých podnikateľov, náboženské skupiny, umelcov i iné zložky čínskej spoločnosti, vysvetľuje oficiálna čínska tlačová agentúra Sinchua.