Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Peking: Čínsky vzdušný priestor opakovane narušujú americké balóny

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ani pre USA nie je nezvyčajné nelegálne narušovanie vzdušného priestoru iných krajín, povedal na tlačovom brífingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Peking 13. februára (TASR) — Čína v pondelok vyhlásila, že balóny Spojených štátov prenikli od januára 2022 do čínskeho vzdušného priestoru už viac ako desaťkrát. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ani pre USA nie je nezvyčajné nelegálne narušovanie vzdušného priestoru iných krajín," povedal na tlačovom brífingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin. "Len od (januára) minulého roka americké balóny nelegálne preleteli nad Čínou viac ako 10-krát celkom bez súhlasu čínskych úradov," dodal.

Na otázku, ako Čína na tieto údajné incidenty reagovala, hovorca uviedol, že Peking zvolil zodpovednú a profesionálnu reakciu. Dodal, že v prípade ďalších otázok ohľadom takýchto amerických balónov je nutné sa obrátiť priamo na USA.

Vzťahy medzi Pekingom a Washingtonom sa vyostrili v posledných týždňoch po tom, čo sa USA rozhodli 4. februára pri pobreží Južnej Karolíny zostreliť predpokladaný čínsky špionážny balón.

Čína tvrdí, že išlo o zatúlaný civilný balón používaný na meteorologické účely. Washington to odmieta s tým, že bol vybavený sofistikovaným špionážnym zariadením.

Za predchádzajúce tri dni boli okrem toho nad severoamerickým vzdušným priestorom zostrelené tri neidentifikované objekty: v nedeľu nad Hurónskym jazerom, v sobotu nad severnou Kanadou a v piatok nad Aljaškou. O aké objekty išlo, zatiaľ nie je známe, boli však oveľa menšie ako zostrelený balón.