Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Peking: USA využívajú Filipíny ako figúrku v Juhočínskom mori

Členovia posádky filipínskej pobrežnej stráže na člne prechádzajú okolo lode čínskej pobrežnej stráže po tom, ako ošetrili viacerích členov posádky filipínskeho plavidla Unaizah May 4, ktorí utrpeli zranenia, keď na nich lode čínskej pobrežnej stráže použili vodné delá pri plytčine Second Thomas Shoal neďaleko Spratlyho ostrovov v Juhočínskom mori 5. marca 2024. Foto: TASR/AP

Filipíny tvrdia, že plavidlá čínskej pobrežnej stráže v utorok zapríčinili dve kolízie s filipínskymi loďami pri plytčine Second Thomas Shoal pri Spratlyho ostrovoch.

Peking 6. marca (TASR) - Čínske ministerstvo zahraničných vecí v stredu obvinilo Spojené štáty z toho, že využívajú Filipíny ako "figúrku" v Juhočínskom mori. Čína to uviedla v čase eskalácie napätia v regióne medzi Pekingom a Manilou. TASR o tom informuje na základe správy tlačovej agentúry AFP.

"Čína vyzýva Spojené štáty, aby nevyužívali Filipíny ako figúrku na vyvolávanie problémov v Juhočínskom mori," uviedla hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning. Podľa jej slov by sa "Filipíny nemali nechať napospas Spojeným štátom".

Filipíny tvrdia, že plavidlá čínskej pobrežnej stráže v utorok zapríčinili dve kolízie s filipínskymi loďami pri plytčine Second Thomas Shoal pri Spratlyho ostrovoch, na ktoré si robia nároky obe krajiny. Podľa filipínskych úradov použili čínske lode pri incidente aj vodné delo.

Manila si v súvislosti s týmto incidentom predvolala zástupcu čínskeho veľvyslanca na Filipínach. Odkázala mu, že najnovší incident v Juhočínskom mori je "neprijateľný". Spojené štáty odsúdili konanie Číny ako "provokatívne".

Peking v súvislosti s utorkovou zrážkou uviedol, že "prijal kontrolné opatrenia" proti "nezákonnému vniknutiu" filipínskych lodí do vôd okolo zmienenej plytčiny a ostrovov, ktoré označil za čínske.

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more, pričom odmieta konkurenčné nároky mnohých iných krajín juhovýchodnej Ázie. V oblasti je dlhodobo napätá situácia.

"Odhodlanie Číny brániť svoje legitímne práva a záujmy je neochvejné a pokusy Filipín o porušovanie práv a provokácie nebudú úspešné," uzavrela hovorkyňa.

Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje.