Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Čína sa sťažovala na telefonát Trumpa s líderkou Taiwanu

Donald Trump. Foto: TASR/AP

D. Trump na sociálnej sieti Twitter napísal, že ho kontaktovala taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, aby mu zablahoželala k víťazstvu vo voľbách prezidenta USA.

Peking 3. decembra (TASR) - Peking 3. decembra (TASR) - Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že predložilo americkým úradom oficiálnu sťažnosť na telefonát novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

"Zaregistrovali sme príslušné správy a vyjadrili sme protest príslušným americkým miestam," uviedol hovorca čínskeho rezortu diplomacie Keng Šuang.

"Je nevyhnutné poukázať na to, že vo svete existuje len jedna Čína a Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou územia Číny. To je fakt, ktorý je všeobecne uznávaný medzinárodným spoločenstvom," dodal hovorca.

Vo vyhlásení sa nezmienil o podrobnostiach čínskej sťažnosti ani tom, komu konkrétne v USA ju Peking adresoval.

Trump dnes na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napísal, že ho kontaktovala taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, aby mu zablahoželala k víťazstvu vo voľbách prezidenta USA.

Krátko na to, ako sa na verejnosť dostali správy o tomto telefonáte, odchádzajúca vláda prezidenta USA Baracka Obamu v noci nadnes ubezpečila, že v politike "jednej Číny", ku ktorej sa Spojené štáty hlásia celé roky, nedošlo k zmenám.

Viaceré tlačové agentúry konštatovali, že Trumpov telefonát s Cchaj Jing-wen bol "veľmi nezvyčajný, pravdepodobne bezprecedentný" krok, keďže Spojené štáty majú s Taiwanom od roku 1979 prerušené diplomatické vzťahy. Televízia CNN vo svojom vysielaní konštatovala, že Trump telefonátom s Cchaj Jing-wen porušil diplomatický protokol.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I dnes na seminári o zahraničnej politike vyjadril nádej, že vzťahy Pekingu so Spojenými štátmi Trumpov telefonát s Cchaj Jing-wen neovplyvní. Dodal, že "politika jednej Číny je základom zdravého vývoja čínsko-amerických vzťahov."