Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Pelosiová po stretnutí s Macronom ocenila spojenectvo USA a Francúzska

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová počas privítania izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga vo Washingtone 25. októbra 2022. Foto: TASR/AP

S Čínou však chcú spolupracovať v globálnych otázkach vrátane klimatickej zmeny.

Washington 2. decembra (TASR) - Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v noci na piatok po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom vo Washingtone ocenila dlhoročné spojenectvo Francúzska a USA. TASR o tom informuje na základe jej vyjadrenia na sociálnej sieti.

"Bolo mi cťou privítať (francúzskeho) prezidenta Emmanuela Macrona opäť v Kapitole Spojených štátov," napísala Pelosiová na Twitteri

Spojené štáty si podľa jej slov od svojho založenia veľmi cenia priateľstvo s Francúzmi, ktoré označila za "jedno z najstarších a najcennejších spojenectiev".

Macron na štátnu návštevu USA pricestoval ešte v utorok večer. Ide o prvú oficiálnu návštevu šéfa Elyzejského paláca v USA od vlaňajšieho nástupu amerického prezidenta Joea Bidena do funkcie.

Spolu Bidenom sa v spoločnom vyhlásení zo štvrtkového stretnutia v Bielom dome zaviazali, že budú pokračovať v podpore Ukrajiny brániacej sa ruskej vojenskej agresii a postarajú sa o to, aby Rusko pykalo za svoje vojnové zločiny.

Biden a Macron zároveň prijali záväzok, že budú koordinovať kroky v súvislosti s "výzvou", ktorú predstavuje Čína v oblasti "medzinárodného práva založeného na pravidlách vrátane dodržiavania ľudských práv". Vyzvali tiež na stabilitu v Taiwanskom prielive.

S Čínou však chcú spolupracovať v globálnych otázkach vrátane klimatickej zmeny.

Prezidenti takisto rokovali aj o obchodných vzťahoch Európskej únie s USA.