Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pence: Kurdské milície sa už začali sťahovať z tureckých hraníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jednotky sýrskych Kurdov sa podľa viceprezidentových slov stiahnu na demarkačnú líniu vo vzdialenosti 32 kilometrov od tureckých hraníc.

Ankara 17. októbra (TASR) - Americký viceprezident Mike Pence vo štvrtok vyhlásil, že sýrske kurdské milície známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) sa už začali sťahovať z oblastí v blízkosti tureckých hraníc. Informovala o tom agentúra DPA.

"Zaviazali sme sa s Tureckom, že budeme spolupracovať s členmi YPG na tom, aby sa uskutočnilo ich organizované stiahnutie v priebehu najbližších 120 hodín," vyhlásil Pence v Ankare s tým, že proces sťahovania kurdských jednotiek "sa doslova už začal".

Jednotky sýrskych Kurdov sa podľa viceprezidentových slov stiahnu na "demarkačnú líniu" vo vzdialenosti 32 kilometrov od tureckých hraníc.

"Pozastavujeme operáciu. Toto nie je prímerie," vyhlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu na tlačovej konferencii s tým, že Ankara môže ofenzívu "úplne zastaviť, až keď sa všetky teroristické živly úplne stiahnu z oblasti".

Šéf tureckej diplomacie ďalej uviedol, že jednotky YPG musia na základe dohody zničiť všetky svoje pohraničné opevnenia.

Americký prezident ešte pred oficiálnym vystúpením Pencea napísal na Twitteri: "Skvelé správy z Turecka. Milióny životov budú zachránené!".

Šéf Bieleho domu neskôr na tej istej platforme vyhlásil, že "dohoda by ešte pred troma dňami nebola za žiadnych okolností možná", pričom na jej uzavretie bolo podľa jeho slov treba "trocha tvrdej lásky".

Turecko spustilo 9. októbra v Sýrii ofenzívu proti Kurdom - s deklarovaným cieľom vyčistiť oblasť pri turecko-sýrskej hranici od "teroristov" a vytvoriť "bezpečnú zónu" pre návrat sýrskych utečencov.

Ankara k ofenzíve pristúpila po tom, ako Kurdi minulý týždeň náhle prišli o podporu Washingtonu po tom, ako prezident Spojených štátov Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne Kurdi podpísali Ruskom sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Asadom.