Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pranie špinavých peňazí musí byť postihované prísnejšie

Monika Flašíková-Beňová Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Slovenská europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová pripomenula, že nebezpečenstvá súvisiace s praním špinavých peňazí a financovaním medzinárodného terorizmu sa neustále vyvíjajú.

Brusel 31. januára (TASR) - Legalizácia príjmov z trestnej činnosti a prevody finančných prostriedkov nejasného pôvodu by mali byť po novom postihované prísnejšie, upozornila slovenská europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová.

Problematikou sa zaoberá návrh smernice EÚ o boji proti praniu špinavých peňazí. V rámci výborov sa ním bude zaoberať Európsky parlament (EP).

Slovenská europoslankyňa pripomenula, že nebezpečenstvá súvisiace s praním špinavých peňazí a financovaním medzinárodného terorizmu sa neustále vyvíjajú. Preto je nevyhnutné pravidlá zamerané na boj proti nim pravidelne aktualizovať a posilňovať.

Návrh v poradí už štvrtej smernice o predchádzaní zneužívania finančného systému na účely prania špinavých peňazí a financovania terorizmu je súčasťou opatrení Európskej komisie (EK) na boj proti trestnej činnosti, korupcii a daňovým únikom. Vychádza z odporúčaní Finančného akčného výboru (FATF). EÚ sa tak snaží zostať na čele medzinárodného úsilia zameraného na boj proti legalizácii príjmov z trestnej činnosti.

"Návrh prináša zjednodušenie určenia totožnosti skutočných majiteľov, ktorí za podozrivými spoločnosťami stoja," priblížila jeden z cieľov legislatívnej úpravy Flašíková Beňová.

Novelizácia tejto právnej normy by podľa nej mala pomôcť firmám lepšie poznať ozajstné zameranie podnikateľskej činnosti ich partnerov a klientov. Nové pravidlá budú totiž jednoduchšie a zrozumiteľnejšie, čo umožní efektívnejšie a zároveň prísnejšie postihovanie takejto trestnej činnosti.

Z hľadiska rozsahu pôsobnosti sa návrh smernice vzťahuje nielen na kasína, ako to bolo v minulosti, ale na zabezpečenie pokrytia poskytovateľov služieb v oblasti hazardných hier vo všeobecnosti. Rozširovať sa majú tiež ustanovenia týkajúce takzvaných politicky exponovaných osôb.

"Popri zahraničných, sa to bude vzťahovať aj na osoby z členských štátov EÚ či z medzinárodných organizácií," spresnila Flašíková Beňová.

Rovnako sa podľa nej počíta s posilnením sankčných mechanizmov, sprísnením kontroly hotovostných platieb pri obchode s tovarmi, či s prehlbovaním spolupráce národných kontrolných a spravodajských orgánov z jednotlivých členských štátov.