Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Peniaze z Kesongu využil Pchjongjang na jadrové zbrane, tvrdí Soul

Juhokórejské autá sa vracajú z priemyselného parku Kesong na severokórejskom území, v pohraničnom meste Padžu, 11. februára 2016. Foto: TASR/AP

Južná Kórea v stredu oznámila úplné pozastavenie svojich aktivít v priemyselnom parku Kesong na severokórejskom území.

Soul 14. februára (TASR) - Južná Kórea dnes oznámila, že väčšina peňazí, ktoré vyplácala Severnej Kórei v spoločnom priemyselnom parku Kesong, smerovala napokon na zbrojný program Pchjongjangu.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie v stručnom oznámení uviedlo, že približne 70 percent z 560 miliónov dolárov vyplatených Pchjongjangu od založenia priemyselného parku v roku 2004 bolo použitých na vývoj jadrových zbraní, rakiet a na nákup luxusných tovarov pre tamojšiu elitu.

Ministerstvo ale nevysvetlilo, ako dospelo k týmto percentám, poznamenala agentúra AP.

Južná Kórea v stredu oznámila úplné pozastavenie svojich aktivít v priemyselnom parku Kesong na severokórejskom území, ktorý je spravovaný spoločne oboma Kóreami. Tento krok bol reakciou na nedávny severokórejský jadrový test a vypustenie rakety dlhého doletu.

Severná Kórea tento krok Soulu označila za "vyhlásenie vojny".

V priemyselnom parku Kesong sa nachádza 124 juhokórejských prevádzok, malých a stredných podnikov, v ktorých bolo zamestnaných asi 55.000 Severokórejčanov.

Pre KĽDR bol Kesong významným zdrojom devíz, z čoho však ťažili najviac predstavitelia komunistického režimu. Samotným robotníkom z KĽDR ich mzdu vyplácali v severokórejskej mene - v prepočte to bolo v priemere asi 160 dolárov mesačne.

Napriek často napätým vzťahom medzi Severnou a Južnou Kóreou bola priemyselná zóna Kesong doteraz zavretá len raz, a to na päť mesiacov v roku 2013 po tom, ako KĽDR uskutočnila skúšku jadrovej zbrane. K tomuto kroku vtedy prikročil Pchjongjang.

2 20 dod