Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán: Revolučné gardy prepustili zadržaných amerických námorníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K zadržaniu posádok došlo po incidente z vlaňajšieho decembra, keď Irán otestoval raketu, ktorej dráha viedla v blízkosti amerických vojnových lodí a člnov plaviacich sa cez Hormuzský prieliv.

Washington 13. januára (TASR) - Iránske Revolučné gardy dnes prepustili desiatich príslušníkov amerických námorných síl, ktorých zadržali v utorok v Perzskom zálive. Oznámila to agentúra Reuters, ktorá citovala vyhlásenie gárd, odvysielané iránskou štátnou televíziou.

Americkí predstavitelia uviedli, že k zadržaniu námorníkov došlo neďaleko iránskeho ostrova Fársí. Na jednom z dvoch malých amerických člnov údajne vznikol technický problém. Ten spôsobil, že člny odnieslo do iránskych vôd, kde nakoniec uviazli na plytčine a tam ich zaistili iránske námorné sily.

Veliteľ námorníctva Revolučných gárd Alí Fadáví pripustil, že člny s americkými námorníkmi sa do iránskych teritoriálnych vôd dostali v dôsledku mechanickej poruchy ich navigačného systému. Odsúdil však "provokatívne a neprofesionálne" manévre americkej lietadlovej lode v Perzskom zálive, ktoré podľa neho prebehli na mori i vo vzduchu po zadržaní námorníkov a trvali približne 40 minút.

Obe strany sa snažia zabrániť tomu, aby incident ďalej nevyostril súčasné napätie vo vzťahoch medzi Iránom a USA. Prípad intenzívne riešili ministri zahraničných vecí oboch krajín.