Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Pentagón: Izrael sa ešte nerozhodol, či zaútočí na Irán

Leon Panetta komentoval izraelských predstaviteľov nasledovne: "Nemyslím si, že sa už rozhodli, či v tomto období zaútočia, alebo nezaútočia na Irán."

Washington 15. augusta (TASR) - Spojené štáty si nemyslia, že Izrael už urobil rozhodnutie, či zaútočí na Irán pre jeho jadrový program. Vyhlásil to v utorok americký minister obrany Leon Panetta a reagoval tak na ostré bojové vyjadrenia izraelských predstaviteľov, ktoré vyvolali napätie na finančných trhoch.

Panetta, ktorý pred dvoma týždňami navštívil Izrael, povedal novinárom v Pentagóne, že je dôležité, aby bola vojenská akcia tou "poslednou možnosťou". Panetta dodal, že stále je vhodný čas na sankcie a diplomatický nátlak.

Americký postoj je v protiklade k varovaniam Izraela z posledných dní, že možno zaútočí na Irán. Izraelský veľvyslanec vo Washingtone Michael Oren v pondelok v interview pre televíziu CNN vyhlásil, že časové okno pred vojenskou akciou je "malé a to okno sa zmenšuje". Pripustil tiež, že hodiny Izraela tikajú rýchlejšie ako hodiny Washingtonu.

Panetta komentoval izraelských predstaviteľov nasledovne: "Nemyslím si, že sa už rozhodli, či v tomto období zaútočia, alebo nezaútočia na Irán."

"Vzhľadom na to, kde sa nachádzame z diplomatického hľadiska, stále si myslíme, že existuje priestor pre ďalšie rokovania," povedal minister obrany.

Teherán sa bráni, že jeho jadrový program má mierové účely, a vyhráža sa rôznymi odvetnými krokmi, ak na Irán zaútočí iný štát. Tvrdé výroky Teheránu zvyšujú pravdepodobnosť, že do konfliktu budú vtiahnuté aj Spojené štáty.

Izraelské finančné trhy v pondelok prudko klesli a reagovali tak na stupňujúcu sa debatu o možnosti vojny s Iránom.

Generál Martin Dempsey, predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády, varoval, že žiadny izraelský útok nezničí jadrový program Iránu, iba ho oddiali.

Americkí predstavitelia zdôraznili, že Washington by v prípade potreby mohol zasadiť rozhodujúci úder iránskym jadrovým zariadeniam a nedovolí Teheránu získať atómové zbrane.