Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pentagón kritizoval iracké milície za nepodarenú operáciu v Ramádí

Foto: TASR/AP

Nízka úroveň morálky medzi irackými vojakmi a problémy s veliteľskou štruktúrou ozbrojených síl viedli k minulotýždňovému ústupu armády z provinčnej metropoly Ramádí.

Washington 26. mája (TASR) - Nízka úroveň morálky medzi irackými vojakmi a problémy s veliteľskou štruktúrou ozbrojených síl viedli k minulotýždňovému ústupu armády z provinčnej metropoly Ramádí. Povedal to dnes hovorca Pentagónu plukovník Steve Warren.

Pentagón tiež kritizoval skutočnosť, že Iračania sa pred týždňom napriek veľkej presile rýchlo stiahli, čím umožnili organizácii Islamský štát (IS) obsadiť Ramádí.

"Je tu mnoho faktorov, ktoré zapríčinili stiahnutie sa irackých bezpečnostných zložiek z Ramádí,"
citovala hovorcu Pentagónu agentúra Reuters.

Podľa Warrena šiitským milíciám neprospel ani výber otvorene sektárskeho kódového názvu pre operáciu opätovného dobytia Ramádí. Warren dodal, že z pohľadu USA sa ofenzíva v plnom rozsahu ešte nezačala.

Dobytie Ramádí 17. mája bolo najväčším úspechom IS v Iraku za uplynulý takmer rok a považuje sa za vážny úder pre vládnu ofenzívu proti islamistom, ku ktorej došlo približne šesť týždňov po oslobodení dôležitého mesta Tikrít z rúk islamistov.

Islamisti v súčasnosti ovládajú väčšinu prevažne sunnitského Anbáru, ktorý je najväčšou provinciou Iraku. Potenciálne tak ohrozujú samotnú irackú metropolu Bagdad, vzdialený od Ramádí len približne 110 kilometrov.