Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Pentagón potvrdil zásielku zbraní Ukrajine za 400 miliónov dolárov

Zamestnanci cirkvi zachraňujú predmety a zároveň pomáhajú pri upratovaní katedrály Premenenia Pána v Odese po tom, čo bola ťažko poškodená pri ruských raketových útokoch v Odese na Ukrajine v nedeľu 23. júla 2023. Foto: TASR/AP

Zásielka obsahuje muníciu pre salvové raketomety HIMARS a systémy protivzdušnej obrany NASAMS, ako aj rakety Stinger a Javelin či malé prieskumné drony Hornet.

Washington 25. júla (TASR) - Americké ministerstvo obrany v utorok oznámilo v poradí 43. balík vojenskej pomoci Ukrajine zo svojich skladových zásob od augusta 2021. Tentoraz ide o zásielku v hodnote 400 miliónov dolárov, ktorá zahŕňa muníciu pre systémy protivzdušnej obrany či delostrelectvo, ale aj obrnené vozidlá a protitankové zbrane. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na Pentagón.

Zásielka obsahuje muníciu pre salvové raketomety HIMARS a systémy protivzdušnej obrany NASAMS, ako aj rakety Stinger a Javelin či malé prieskumné drony Hornet. V balíku je aj munícia do húfnic a tiež 32 obrnených transportérov Stryker, ako aj demolačná technika, mínomety, rakety zem-vzduch typu Hydra-70 či 28 miliónov nábojov do ručných strelných zbraní.