Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pentagón predstaví plán na vyslanie tisícok vojakov na Blízky východ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štvrtkové stretnutie medzi Pentagónom a Bielym domom súvisí s napätými vzťahmi medzi USA a Iránom.

Washington 23. mája (TASR) - Americké ministerstvo obrany má vo štvrtok Bielemu domu poskytnúť plán na vyslanie ďalších tisícok amerických vojakov do oblasti Blízkeho východu s cieľom posilniť obranu proti možným hrozbám zo strany Iránu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vládne úrady, podľa ktorých by Spojené štáty mohli do oblasti vyslať až 10.000 príslušníkov ozbrojených síl.

Rozhodnutie podľa úradov ešte nepadlo a nie je jasné, či Biely dom schváli vyslanie všetkých vojakov, alebo len menšieho počtu. Jednotky majú slúžiť na obranu a okrem nich sa rokuje aj po vyslaní ďalších systémov protivzdušnej obrany Patriot a bojových lodí.

Štvrtkové stretnutie medzi Pentagónom a Bielym domom súvisí s napätými vzťahmi medzi USA a Iránom.

Patrick Shanahan, poverený vedením ministerstva obrany USA v utorok povedal, že administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa sa snaží Irán zastrašiť, nie začať vojnu.

"Je to o zastrašovaní, nie vojne. Nechystáme sa ísť do vojny," povedal Shanahan po brífingu v Kongrese, ktorý absolvoval spoločne s americkým ministrom zahraničných vecí USA Mikeom Pompeom.

USA začiatkom mája do oblasti Perzského zálivu v reakcii na údajné hrozby zo strany Iránu vyslali útočnú skupinu pozostávajúcu z lietadlovej lode a ďalších plavidiel, ako aj strategické bombardéry B-52 Stratofortress. Spojené štáty taktiež ohlásili, že na Blízky východ presunú aj protiraketový systém typu Patriot.