Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pentagón poskytne Ukrajine vojenskú pomoc za 200 miliónov dolárov

Ilustračná snímka Foto: TASR /AP

Nová podpora prichádza v čase, keď sa vláda Ukrajiny snaží zabezpečiť, aby jej ozbrojené sily mohli lepšie spolupracovať s armádami členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO).

Washington 21. júla (TASR) - Americké ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že poskytne ukrajinskej armáde ďalší výcvik, vybavenie a poradenskú podporu za 200 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AP.

Uvedené financie sú určené na podporu rôznych aspektov ukrajinskej armády vrátane jej velenia a riadenia, bezpečnej komunikácie a zdravotnej starostlivosti. Časový rámec dodania novej pomoci a vybavenia bude určený neskôr, vyplýva z oznámenia Pentagónu.

Nová podpora prichádza v čase, keď sa vláda Ukrajiny snaží zabezpečiť, aby jej ozbrojené sily mohli lepšie spolupracovať s armádami členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO), píše AP.

V súčasnosti tiež prebieha politická debata o americko-ruských vzťahoch po helsinskom summite prezidentov oboch krajín, Donalda Trumpa a Vladimira Putina, ako aj postoji Trumpa k aktivitám ruskej armády na východe Ukrajiny.