Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pentagón vybral nového veliteľa medzinárodných síl v Afganistane

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zmena na danom poste prichádza v čase vzrastajúcich obáv o bezpečnostnú situáciu v tejto blízkovýchodnej krajine.

Washington 28. januára (TASR) - Za nového vojenského veliteľa medzinárodných síl v Afganistane bol vybraný americký generálporučík John Nicholson, súčasný šéf Veliteľstva pozemných síl NATO (LANDCOM). Nomináciu musí ešte potvrdiť Senát, oznámila v noci nadnes agentúra Reuters s odvolaním sa na Pentagón.

Nicholson nahradí vo funkcii Johna Campbella, ktorý velil americkým a medzinárodným silám v Afganistane uplynulých 18 mesiacov. Nicholson je účastníkom viacerých nasadení v Afganistane, uviedol hovorca Pentagónu.

"Rozumie významu a zložitosti našej misie," povedal tlačový hovorca amerického rezortu obrany Peter Cook novinárom. Dodal, že Nicholson predtým slúžil ako náčelník operačného štábu v rámci Medzinárodných bezpečnostných podporných síl (ISAF) a ozbrojených síl USA v Afganistane.

Zmena na danom poste prichádza v čase vzrastajúcich obáv o bezpečnostnú situáciu v tejto blízkovýchodnej krajine, kde tamojšia odnož hnutia Taliban pripravila o život veľké množstvo afganských vládnych vojakov. Okrem toho má v krajine určitý vplyv aj extrémistická organizácia Dáiš (tzv. Islamský štát).

Aktuálny stav podnietil vlani v októbri amerického prezidenta Baracka Obamu k tomu, aby vyhlásil, že USA ponechajú v Afganistane počas väčšiny roka 2016 približne 9800 svojich vojakov.