Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pentagón vyhlásil, že Sýria sa pripravuje na chemický útok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spojené štáty obvinili sýrske vládne sily z podniknutia aprílového chemického útoku z uvedenej základne, pri ktorom zahynuli desiatky civilistov.

Washington 27. júna (TASR) - Americké ministerstvo obrany dnes oznámilo, že Spojené štáty zaznamenali aktivitu s chemickými zbraňami na sýrskej leteckej základni, ktorá bola využitá pre aprílový útok bojovou látkou sarin.

Kapitán Jeff Davis, hovorca ministerstva nazývaného aj Pentagón, dnes uviedol, že aktivita na leteckej základni Šaírát naznačuje "aktívne prípravy na použitie chemických zbraní".

Spojené štáty obvinili sýrske vládne sily z podniknutia aprílového chemického útoku z uvedenej základne, pri ktorom zahynuli desiatky civilistov. V reakcii naň prezident Donald Trump nariadil americkej armáde, aby vypálila na základňu približne 60 riadených striel.

Biely dom už v noci nadnes informoval o hrozbe nového chemického útoku v Sýrii a varoval, že sýrsky prezident Bašár Asad a jeho armáda zaplatia za ďalší útok chemickými zbraňami "vysokú cenu". Asadova vláda a jeho spojenci toto obvinenie popierajú.

Varovanie Bieleho domu z noci nadnes prišlo práve v čase vystupňovania napätia medzi sýrskym režimom a sýrskymi opozičnými silami podporovanými Spojenými štátmi.

Napätie sa prejavilo aj v rovine vojenskej konfrontácie - napríklad keď Spojené štáty 18. júna na východe Sýrie zostrelili vojenské lietadlo sýrskej armády. Svoju akciu zdôvodnili tým, že vládne lietadlo ohrozovalo spojencov koalície vedenej Američanmi.

Okrem toho od začiatku mája americké sily v oblasti at-Tanf pri hraniciach Sýrie s Irakom a Jordánskom najmenej trikrát bombardovali pozície provládnych jednotiek, ktoré údajne ohrozovali vojakov koalície.