Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Peres zanechal presné pokyny ohľadom scenára svojho pohrebu

Šimon Peres Foto: TASR/AP

Izraelský exprezident si želal, aby na pohrebe s príhovorom vystúpili jeho 3 deti, izraelský premiér Netanjahu či prezident Rivlin.

Jeruzalem 29. septembra (TASR) - Bývalý izraelský prezident Šimon Peres zanechal presné pokyny ohľadom svojho pohrebu. Uviedol to dnes jeho osobný lekár a zať Rafi Walden.

Spresnil, že Peres si želal, aby na pohrebe s príhovorom vystúpili jeho tri deti, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, prezident Reuven Rivlin, jeden významný hodnostár zo zahraničia a jedna osobnosť izraelského kultúrneho života.

Walden dodal, že Peres si želal, aby na jeho pohrebe zaspieval izraelský spevák David D'or.

Walden predpokladá, že v podaní tohto speváka zaznie modlitba Avinu malkeinu (Otče náš, kráľu náš), typická pre sviatok zmierenia Jom kipur, ktorý budú židia tento rok sláviť v polovici októbra.

Túto pieseň mal Peres veľmi rád - americká speváčka Barbra Streisandová mu ju spievala na galavečere usporiadanom pri príležitosti jeho 90. narodenín.

Laureát Nobelovej ceny mieru Šimon Peres zomrel v stredu vo veku 93 rokov po tom, ako pred dvoma týždňami utrpel silnú mŕtvicu s krvácaním do mozgu.

Pohreb sa uskutoční v piatok. Peresa pochovajú na národnom cintoríne na Herzlovej hore v západnej časti Jeruzalema, v časti vyhradenej pre veľkých vodcov národa. Miesto jeho posledného odpočinku sa nachádza medzi hrobmi, v ktorých sú pochovaní premiéri Jicchak Rabin (1974-77 a 1992-95) a Jicchak Šamir (1983-84 a 1986-92).

Účasť na pohrebe avizovali mnohí svetoví politici vrátane prezidenta USA Baracka Obamu.