Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Peroutkova vnučka zažalovala štát kvôli výrokom prezidenta Zemana

Český prezident Miloš Zeman, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Združenie Ferdinanda Peroutku už skôr vyzvalo prezidenta ČR Miloša Zemana otvoreným listom, aby sa ospravedlnil alebo svoje tvrdenia preukázal.

Praha 21. apríla (TASR) - Žalobu na český štát pre výroky prezidenta Miloša Zemana na adresu významnej osobnosti českej žurnalistiky Ferdinanda Peroutku (1895-1978) podala vnučka v americkom exile zosnulého novinára, spisovateľa a publicistu Terezie Kaslová. S odvolaním sa na autora žaloby, advokáta Františka Vyskočila o tom dnes informovali české elektronické médiá.

Najvyšší český predstaviteľ pred časom označil autora diela Budování státu za jedného z predstaviteľov inteligencie, ktorí boli svojho času fascinovaní nacizmom a zlyhali. Súčasne ho označil za autora materiálu Hitler je gentleman, čo sa Pražskému hradu zatiaľ nepodarilo napriek netajenému úsiliu podložiť dôkazmi. Reakcie českých historikov boli mimoriadne kritické, viacerí z nich s prezidentom ostro nesúhlasili.

Hovorca hlavy štátu Jiří Ovčáček zverejnil v pondelok dva problematické výroky Ferdinanda Peroutku, čo zrejme urýchlilo podanie pripravovanej žaloby.

Samotná Kaslová v rozhovore pre denník Právo zdôraznila, že nechce žiadne peniaze, ale pokúša sa brániť česť človeka, ktorý to už nemôže učiniť sám.

Združenie Ferdinanda Peroutku už skôr vyzvalo prezidenta ČR Miloša Zemana otvoreným listom, aby sa ospravedlnil alebo svoje tvrdenia preukázal.