Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Fujimoriovej opozícia utrpela v parlamentných voľbách drvivú porážku

Keiko Fujimoriová, dcéra bývalého peruánskeho prezidenta Alberta Fujimoriho a líderka opozičnej strany Národná sila (FP) prichádzajú odovzdať svoj hlas v nedeľňajších parlamentných voľbách v Lime 26. januára 2020. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Odebrecht priznala, že od roku 2004 poskytla peruánskym politikom najmenej 29 miliónov dolárov a uplatnila štyroch bývalých peruánskych prezidentov.

Lima 27. januára (TASR) - Peruánska opozícia pod vedením Keiko Fujimoriovej utrpela v nedeľňajších parlamentných voľbách drvivú porážku. V kongrese, ktorému dominovala od roku 2016, prišla o desiatky kresiel, vyplýva z predbežných výsledkov.

Odhady ukazujú, že Fujimoriovej strana Národná sila (FP) si zo zisku 36,3 percenta v roku 2016 pohoršila na súčasných 6,9 percenta. Zatiaľ čo FP mala dosiaľ v kongrese 73 zo 130 kresiel, strana podľa odhadov bude mať teraz menej než 20 mandátov.

"Je to pád fujimorizmu. Veľmi hlboký a tvrdý pád," uviedol pre tlačovú agentúru AFP analytik Luís Benavente.

Naopak, ide o veľké víťazstvo pre stredopravicového prezidenta Martína Vizcarru, ktorý v septembri rozpustil parlament a vypísal predčasné parlamentné voľby s cieľom ukončiť politickú krízu panujúcu medzi výkonným výborom a kongresom.

Voľby priniesli zloženie parlamentu s dominanciou centristických strán, ktoré s väčšou pravdepodobnosťou schvália Vizcarrove protikorupčné reformy, predtým blokované FP.

Najväčšou samostatnou stranou bude podľa prognóz Ľudová akcia (AP) s vyše desiatimi percentami získaných hlasov, nasleduje Poľnohospodársky ľudový front Peru (FREPAP), strana Podemos Perú, stredopravicová Aliancia za pokrok (APP) a centristická Purpurová strana (PM).

Neúspech FP podľa AFP súvisí s Fujimoriovej korupčným škandálom v spojitosti s brazílskou spoločnosťou Odebrecht. Fujimoriová je obvinená z prijatia 1,2 milióna dolárov od tohto stavebného konglomerátu, ktoré boli použité na ilegálne financovanie jej neúspešnej prezidentskej kampane v roku 2011.

Spoločnosť Odebrecht priznala, že od roku 2004 poskytla peruánskym politikom najmenej 29 miliónov dolárov a uplatnila štyroch bývalých peruánskych prezidentov.