Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Peru zamietli návrh zákona o interrupciách v prípade znásilnenia

Ilustračné foto Foto: TASR

Rozhodnutie peruánskeho Kongresu znamená, že táto latinskoamerická krajina bude naďalej dovoľovať umelé prerušenie tehotenstva len v prípade ohrozenia života a zdravia tehotnej ženy.

Bogota 28. mája (TASR) - Obete znásilnenia v Peru nebudú mať v prípade otehotnenia možnosť legálne podstúpiť interrupciu. Rozhodol o tom v noci na stredu tamojší Kongres, ktorý zamietol predmetný návrh zákona.

Rozhodnutie peruánskeho Kongresu znamená, že táto latinskoamerická krajina bude naďalej dovoľovať umelé prerušenie tehotenstva len v prípade ohrozenia života a zdravia tehotnej ženy, informovala agentúra Reuters.

"Na základe kritéria navrhnutého komisiou Kongresu, že právo na život sa začína od počatia, sa rozhodlo o odložení tohto návrhu zákona, ktorý predložili mimovládne organizácie s cieľom dekriminalizovať interrupcie," uviedol konzervatívec Juan Carlos Eguren.

Kongresman Julio Rosas dodal, že rozhodnutie parlamentu v Peru bolo prijaté v záujme "chrániť zdravie matky a širšie záujmy nenarodeného dieťaťa".

Pred samotným hlasovaním prívrženci a odporcovia návrhu interrupčného zákona demonštrovali pred budovou Kongresu v peruánskej metropole Lima. Niektoré z obnažených aktivistiek pritom mali na prsiach napísaný odkaz "Nechajte ma rozhodnúť sa".

Peruánskym mimovládnym organizáciám, ktoré sa zaoberajú právami žien, sa podarilo za uplynulý rok zozbierať 64.200 podpisov za to, aby bol návrh zákona predložený do Kongresu na prerokovanie.