Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kamionista poškodil vzácne obrazce na peruánskej plošine Nazca

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Peruánske ministerstvo kultúry uviedlo, že Jainer Flores vošiel kamiónom v sobotu do verejne neprístupnej časti plošiny, na ktorej sú obrazce zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Lima 1. februára (TASR) - Peruánska polícia zadržala vodiča kamióna, ktorý počas víkendu zničil na peruánskej plošine Nazca časť tamojších geoglyfov - vzácnych obrazcov vytvorených na zemskom povrchu. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie úrady.

Peruánske ministerstvo kultúry uviedlo, že Jainer Flores vošiel kamiónom v sobotu do verejne neprístupnej časti plošiny, na ktorej sú obrazce zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Na mieste zostali stopy po pneumatikách a čiastočne poškodené tri z línií, ktoré sú súčasťou geoglyfov znázorňujúcich imaginárne postavy, zvieratá či rastliny.

Peruánske geoglyfy - tzv. Nazca lines - vznikli v púšti neďaleko pobrežia pred asi 1500-2000 rokmi. Patria k svetovému dedičstvu UNESCO a sú jednou z popredných turistických atrakcií Peru. Zhruba 300 figurálnych obrazcov sa nachádza asi 385 kilometrov juhovýchodne od metropoly Lima. Geoglyfy sú plne rozoznateľné len zo vzduchu.