Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Peruánska ministerka odstúpila po kritike riešenia horúčky dengue

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO) má Peru po Brazílii druhú najvyššiu úmrtnosť na horúčku dengue v Latinskej Amerike, pričom tento rok sa šíri na severe krajiny.

Lima 16. júna (TASR) - Peruánska ministerka zdravotníctva Rosa Gutiérrezová odstúpila vo štvrtok z funkcie po kritike postupu pri riešení krízy spôsobenej horúčkou dengue. V tejto juhoamerickej krajine si už vyžiadala najmenej 248 mŕtvych a približne 147.000 nakazených. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Peruánska prezidentka Dina Boluarteová prijala rezignáciu ministerky a prisľúbila, že "zdvojnásobí úsilie na zabezpečenie kvalitnej zdravotnej starostlivosti" pre všetkých občanov.

Gutiérrezová bola vo funkcii od decembra 2022. Svoju rezignáciu oznámila počas zasadnutia Kongresu, kde ju vypočúvali v súvislosti s epidémiou. Niekoľko strán ju vyzvalo na odstúpenie, pretože nárast prípadov ochorenia pripísala vysokým teplotám a dažďom v prvom štvrťroku tohto roka.

Podľa Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO) má Peru po Brazílii druhú najvyššiu úmrtnosť na horúčku dengue v Latinskej Amerike, pričom tento rok sa šíri na severe krajiny.

Horúčka dengue je vírusová infekcia endemická pre tropické oblasti. Spôsobuje vysoké horúčky, bolesti hlavy, nevoľnosť, zvracanie, bolesti svalov a v najvážnejších prípadoch krvácanie, ktoré môže viesť až k smrti. V Peru túto chorobu po prvý raz zistili v roku 1984.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v apríli varovala, že horúčka dengue a ďalšie choroby spôsobované vírusmi prenášanými komármi sa vplyvom zmeny klímy šíria oveľa viac a ďalej.