Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

O kreslo starostu v peruánskom meste Yungar zvedú súboj Hitler a Lenin

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V krajinách Latinskej Ameriky dávajú rodičia svojim deťom často krstné mená aj po osobnostiach, ktoré sa v iných kútoch sveta vnímajú negatívne.

Lima 22. septembra (TASR) - V malom peruánskom meste Yungar sa o post starostu uchádzajú dvaja kandidáti s kurióznymi krstnými menami, Hitler Alba Sánchez a Lenin Vladimir Rodríguez.

Na bilbordoch prvého zmieneného sa počas predvolebnej kampane objavili slogany ako "Hitler sa vracia" či "Hitler ide s ľudom", informovala v piatok agentúra Reuters.

"Ja som dobrý Hitler," uviedol pre miestne médiá Alba Sánchez, ktorý sa vo voľbách 7. októbra bude uchádzať o opätovné zvolenie do čela tohto mesta pod Andami.

Regionálny politik zdôrazňuje, že odmieta všetko, čo predstavoval nacistický diktátor Adolf Hitler. V meste Yungar chce dohliadať na spravodlivú a transparentnú vládu. Jeho rival Lenin Vladimir Rodríguez, ktorého pomenovali po boľševickom vodcovi Vladimirovi Iľjičovi Leninovi, sa registráciu Albu Sáncheza pokúsil zablokovať, ale úrady jeho žiadosť zamietli.

Hitler Alba Sánchez vysvetlil, že jeho otec si nebol vedomý, kto naozaj bol Adolf Hitler. Po tom, ako sa oboznámil s históriu za týmto menom, zvažoval Alba Sánchez zmenu krstného mena, nakoniec sa však rozhodol ponechať si ho.

V krajinách Latinskej Ameriky dávajú rodičia svojim deťom často krstné mená aj po osobnostiach, ktoré sa v iných kútoch sveta vnímajú negatívne. Vlani sa do peruánskeho juniorského národného futbalového tímu dostal Osama Vinladen, pomenovaný po bývalom šéfovi al-Káidy. Novým prezidentom Ekvádoru je od vlaňajška Lenín Moreno.