Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Parlamentné strany podali návrh na odvolanie prezidenta Kuczynského

Na archívnej snímke Pedro Pablo Kuczynski Foto: TASR/AP

Hlasovať o návrhu by mali poslanci v utorok. Ak ho prijmú, hlavou štátu by sa stal terajší viceprezident Martin Vizcarra, a to až do ukončenia Kuczynského päťročného funkčného obdobia v júli 2021.

Lima 15. decembra (TASR) - Poslanci peruánskeho parlamentu podali v piatok návrh na začatie procesu odvolania prezidenta Pedra Pabla Kuczynského, ktorý čelí obvineniam z prijímania úplatkov od brazílskej stavebnej spoločnosti Odebrecht.

Návrh na ústavnú obžalobu prezidenta, tzv. impeachment, podali na mimoriadnom zasadnutí štyri parlamentné strany, ktoré majú v zákonodarnom zbore dostatočnú väčšinu na jeho schválenie, informuje agentúra DPA.

Hlasovať o návrhu by mali poslanci v utorok. Ak ho prijmú, hlavou štátu by sa stal terajší viceprezident Martin Vizcarra, a to až do ukončenia Kuczynského päťročného funkčného obdobia v júli 2021.

Iniciovanie odvolávania prezidenta prišlo niekoľko dní po tom, ako sa objavili dokumenty, podľa ktorých Kuczynského konzultačná firma v rokoch 2004-2007 prijala od konzorcií vedených Odebrechtom platby vo výške 782.000 dolárov. Kuczynski bol v tomto období ministrom vo vtedajšej peruánskej vláde, ktorá brazílskej firme udelila veľký kontrakt na výstavbu diaľnic.

Kuczynski (79) akékoľvek pochybenie odmieta s tým, že sa proti politicky motivovaným snahám o svoje odvolanie bude brániť. Potvrdil to aj v televíznom vystúpení okolo štvrtkovej polnoci s tým, že vo svojej konzultačnej firme v inkriminovanom čase nevykonával žiadnu riadiacu funkciu.

Firma Odebrecht sa ocitla v centre najväčšieho korupčného škandálu Latinskej Ameriky. V rámci dohody o vine a treste, ktorú pred časom uzavrela s ministerstvom spravodlivosti USA, priznala, že vládam vo viacerých latinskoamerických krajinách poskytla výmenou za prideľovanie lukratívnych štátnych objednávok úplatky vo výške 800 miliónov dolárov (752.7 milióna eur).