Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Peruánskeho exprezidenta Fujimoriho údajne chcú prepustiť z väzenia

Bývalý peruánsky prezident Alberto Fujimori odchádza zo súdnej siene v Lime 13. marca 2014. Foto: TASR/AP

Upozornila na to právnička Združenia pre ľudské práva v Peru Gloria Canová.

Mexiko/Lima 4. novembra (TASR) - Bývalý peruánsky prezident Alberto Fujimori, ktorý si odpykáva 25-ročný trest odňatia slobody za korupciu a porušovanie ľudských práv, sa možno už v decembri dostane na slobodu. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na Gloriu Canovú, právničku Združenia pre ľudské práva v Peru.

Canová v rozhovore pre peruánsku televíziu Canal N oznámila, že Fujimoriho rozsudok v prípade zabitia 25 civilistov sa môže v blízkej budúcnosti zmeniť. Pripomenula, že súd ešte predtým zmiernil tresty odňatia slobody pre vojakov, ktorých poslal za mreže spolu s Fujimorim.

Exprezident má rakovinu a ďalšie zdravotné problémy. Opakovane ho hospitalizovali. Podľa Canovej však jeho stav nie je dôvodom na prepustenie z väzenia.

Canová, ktorá zastupuje príbuzných obetí, je presvedčená, že prípad nebude posudzovaný objektívne. Predseda najvyššieho súdu Javier Villa Stein podľa nej nepovažuje Fujimoriho činy za zločiny proti ľudskosti.

Fujimori bol prezidentom Peru v rokoch 1990-2000. Počas svojho pôsobenia sa mu takmer úplne podarilo zlikvidovať povstaleckú maoistickú skupinu Sendero Luminoso (Svetlý chodník), ktorá držala krajinu v trvalom strachu mnoho rokov.

Podľa súdu bol Fujimori zaplatený do korupcie a spreneveril najmenej 200 miliónov dolárov. V roku 2009 ho súd usvedčil z porušovania ľudských práv a vymeral mu 25-ročný trest.