Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Peruánsky prezident chce odstúpiť, aby krajina netrpela neistotou

Pedro Pablo Kuczynski máva občanom Foto: TASR/AP

Prezident sa rozhodol ponúknuť svoju rezignáciu Kongresu pred tým, ako mali jeho členovia vo štvrtok hlasovať o tom, či bude čeliť obvineniam z korupcie.

Lima 22. marca (TASR) - Peruánsky prezident Pedro Pablo Kuczynski oznámil v stredu v televíznom príhovore, že ponúkol zákonodarcom svoju rezignáciu, aby sa nestal prekážkou pre rozvoj krajiny. Zároveň vyčítal svojim oponentom pod vedením dcéry bývalej hlavy štátu Alberta Fujimoriho, že ho chceli zosadiť pomocou únikov dôverných dokumentov, vyvolávajúcich pochybnosti o jeho integrite v súvislosti s dlhoročnou podnikateľskou kariérou, informovala agentúra AP.

Prezident sa rozhodol ponúknuť svoju rezignáciu Kongresu pred tým, ako mali jeho členovia vo štvrtok hlasovať o tom, či bude čeliť obvineniam z korupcie. V prípade, že by Kongres rezignáciu Kuczynského prijal, jeho právomoci by prevzal doterajší viceprezident Martin Vizcarra, slúžiaci aj ako peruánsky veľvyslanec v Kanade.

"Nechcem, aby moja krajina alebo moja rodina ďalej trpeli neistotou dnešných čias," povedal Kuczynski v televíznom príhovore, ktorý predniesol v prítomnosti členov svojho kabinetu. Dodal však, že kampaň za jeho odchod spôsobila "nesmierne škody" na peruánskej demokracii.

Na Kuczynského, ktorý bol kedysi investorom na Wall Street, v týchto dňoch čoraz viac tlačili, aby odstúpil po zverejnení tajne nakrútených záberov zachytávajúcich jeho spojencov, ako sa údajne pokúšajú podplatiť istého zákonodarcu v záujme zablokovania tzv. impeachmentu prezidenta. Prehĺbila sa tým politická kríza, ktorá zasiahla Peru iba tri týždne pred regionálnym summitom za účasti prezidenta USA Donalda Trumpa.

Odstupujúci prezident Kuczynski vo voľbách v júni 2016 tesne porazil pravicovú populistku Keiko Fujimoriovú, dcéru bývalej hlavy štátu Alberta Fujimoriho. Impeachmentu v Kongrese sa vyhol už v decembri, keď mu pomohli práve podporovatelia Fujimoriho, ktorý si vo väzení odpykával 25-ročný trest za porušovanie ľudských práv. Kuczynski v tom istom čase udelil exprezidentovi milosť.

Dôvodom pre impeachment Kuczynského malo byť obvinenie, že ako prezident klamal o sume 782.000 dolárov vyplatenej jeho konzultačnej firme pred zhruba desiatimi rokmi od brazílskeho stavebného koncernu Odebrecht. Ten je v súčasnosti stredobodom najväčšieho korupčného škandálu v Latinskej Amerike.