Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Kremeľ odmietol komentovať video s Kadyrovovým synom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Väznený Nikita Žuravel (19) sa na útok sťažoval ruskej ombudsmanke Tatiane Moskaľkovovej.

Moskva 26. septembra (TASR) - Kremeľ sa v utorok odmietol vyjadriť k videu, na ktorom pätnásťročný syn čečenského vodcu Ramzana Kadyrova zmlátil väzneného muža obvineného z pálenia Koránu. Incident odsúdili aj niektorí prokremeľskí stúpenci tvrdej línie, napísala agentúra Reuters, od ktorej TASR správu prevzala.

Kadyrov v pondelok na platforme Telegram zverejnil video, na ktorom mladík v kaki oblečení udiera a kope muža krčiaceho sa na stoličke. Následne ho zvalí na zem a udrie ho po hlave.

Čečenský vodca napísal, že video zverejnil, aby vyvrátil pochybnosti o tom, či sa incident, o ktorom sa prvýkrát písalo minulý mesiac, skutočne odohral.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov na začiatku tlačovej konferencie novinárom povedal, že sa k predmetnému incidentu nebude vyjadrovať.

Kadyrov uviedol, že na svojho syna je za tento skutok hrdý. "Zbil ho a urobil správnu vec," napísal. Podľa vlastných slov si svojho syna váži za to, že si osvojil "ideály cti, dôstojnosti a obrany svojho náboženstva".

Väznený Nikita Žuravel (19) sa na útok sťažoval ruskej ombudsmanke Tatiane Moskaľkovovej. Tá v auguste uviedla, že záležitosť postúpila svojmu čečenskému kolegovi.

"Aby som uviedol veci na pravú mieru, to, čo sa stalo, bolo nezákonné," reagoval na incident ruský vojenský blog Rybar, ktorý sleduje viac ako 1,2 milióna ľudí a ktorý poskytuje aktuality o vojne na Ukrajine.

Ďalší telegramový kanál Grey Zone, ktorý je spájaný s vagnerovcami, v príspevku uviedol, že incident vyvolal pobúrenie.

Ruský vyšetrovací výbor v máji uviedol, že Žuravela zadržali za zapálenie Koránu vo Volgograde. Dodal, že prípad postúpil čečenským úradom na žiadosť tamojších predstaviteľov napriek tomu, že k tomuto činu nedošlo v prevažne moslimskom Čečensku.

Kadyrov (46) je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý štedro financuje obnovu Čečenska. Tento región značne spustošili dve vojny po rozpade Sovietskeho zväzu.

Členka ruskej Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudských práv Jeva Merkačevová označila zverejnenie predmetného videa zo strany Kadyrova za ďalšiu výzvu pre celý ruský právny systém, napísala agentúra DPA.

Merkačevová pre obavy o bezpečnosť väzneného Žuravela plánuje úrady požiadať o jeho prevoz z Čečenska, citovala jej slová v príspevku na Telegrame ruská novinárka Xenija Sobčaková.