Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Peskov odmietol zodpovednosť Ruska za nálet na nemocnicu v Sýrii

Dmitrij Peskov Foto: TASR/AP Photo

Hovorca Kremľa vyhlásil, že podľa veľvyslanca Sýrie v Rusku nemocnicu v sýrskej provincii Idlib zasiahli pri nálete americké, nie ruské lietadlá.

Moskva 16. februára (TASR) - Rusko dnes označilo za neprijateľné obvinenia na svoju adresu za zničenie nemocnice v Sýrii. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že podľa veľvyslanca Sýrie v Rusku nemocnicu v sýrskej provincii Idlib zasiahli pri nálete americké, nie ruské lietadlá.

"Kategoricky odmietame podobné obvinenia... tým skôr, že zakaždým, keď niekto s niečím podobným príde, nikdy nie je schopný akýmkoľvek spôsobom potvrdiť svoje ničím nepodložené obvinenia," vyhlásil Peskov.

Novinárom, ktorí žiadali komentár k útoku v provincii Idlib a obvineniam na adresu Ruska, Peskov odporučil, aby sa vždy sústredili na prvotný zdroj. Uviedol, že v tomto prípade sú to pre Rusko oficiálni predstavitelia sýrskej vlády. V tejto súvislosti citoval sýrskeho veľvyslanca v Rusku Rijáda Haddáda, podľa ktorého na nemocnicu v provincii Idlib zaútočili Američania, a nie ruské vojenské letectvo.

Organizácia Lekári bez hraníc (MSF), ktorá provizórnu nemocnicu v blízkosti mesta Maarat Numán podporovala, uviedla, že pri nálete prišlo o život najmenej sedem ľudí. Osem spolupracovníkov MSF je nezvestných. Podľa MSF by za útokom na nemocnicu mohli byť buď ruské lietadlá, alebo sýrske vládne jednotky.