Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

PESKOV: Rusko zadržiava turecké tovary - nie pre incident so stíhačkou

Dmitrij Peskov, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Hovorca Kremľa narážal na incident z utorka, keď turecká stíhačka F-16 v oblasti spoločných hraníc so Sýriou zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24.

Moskva 26. novembra (TASR) - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že Rusko nevydalo nijaké embargo na dovoz tovarov z Turecka. "Dôsledné" colné kontroly tureckých kamiónov na hraniciach Ruska, ku ktorým teraz dochádza, majú podľa neho rôzne príčiny vrátane teroristickej hrozby.

Peskov dodal, že o uvalení embarga na dovoz z Turecka sa v Rusku neuvažuje. Uviedol však, že sa prijímajú dodatočné kontrolné opatrenia pre zvyšujúce sa prejavy extrémizmu, čo je podľa neho "prirodzené, tým skôr v podmienkach, keď sú kroky Tureckej republiky nepredvídateľné".

Peskov narážal na incident z utorka (24.11.), keď turecká stíhačka F-16 v oblasti spoločných hraníc so Sýriou zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, pričom ako dôvod uviedla, že ruský stroj napriek viacerým varovaniam narušil turecký vzdušný priestor.

V súvislosti s týmto incidentom zdôraznil, že Rusko očakáva od Západu, že záležitosť vyhodnotí objektívne, že útok na ruské lietadlo sa odohral v sýrskom vzdušnom priestore.

Podľa hovorcu Kremľa bude ťažké a zložité napraviť škody, ktoré na dvojstranných vzťahoch oboch štátov napáchal tento incident. Dodal, že Moskva od Ankary očakáva "realistické vysvetlenie".

V súvislosti so vzťahmi oboch krajín dnes Peskov uviedol, že na december naplánované stretnutie prezidentov oboch krajín Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana v Petrohrade zatiaľ nebolo zrušené. Hovorca spresnil, že schôdzka prezidentov v rámci konferencie o klimatických zmenách v Paríži sa neplánuje. Peskov nevedel nič ani o plánovaných telefonátoch lídrov oboch krajín.

Agentúra TASS dnes informovala, že ruská federálna agentúra na ochranu spotrebiteľov Rospotrebnadzor zhabala viac ako 800 kilogramov potravín dovezených z Turecka. Ide o výrobky z mäsa a rýb, cukrovinky, ovocie i orechy, ktoré podľa všetkého nespĺňali ruské sanitárne normy.

Obavy vyvoláva aj nepotravinárska produkcia, napríklad detská obuv a oblečenie, nábytok, pracie a čistiace prostriedky. Federálna agentúra vo svojom vyhlásení zdôraznila, že tureckú produkciu dôsledne kontroluje počas celého tohto roku pre podozrenie z nedodržiavania kvality a bezpečnosti niektorých výrobkov.