Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Petícia proti privatizácii vodných zdrojov má milión podpisov

Petíciu musí podpísať milión ľudí z najmenej siedmich z 27 členských krajín EÚ, aby bola výzva pre Európsku komisiu, aby navrhla novú legislatívu, oprávnená.

Brusel 11. februára (TASR) - Už milión podpisov sa nazbieralo pod petíciou občanov Európskej únie, ktorá chce zabrániť privatizácii vodných zdrojov. Oznámili to dnes v Bruseli jej organizátori.

"Hoci podpisy treba overiť, zozbierať milión podpisov za necelých šesť mesiacov je skutočný úspech," citovala agentúra DPA podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča.

Organizácia Right2Water (Právo na vodu) chce, aby EÚ chránila prístup k vode a hygiene ako ľudské právo. V zbere podpisov pod petíciu mieni pokračovať.

Po jej odovzdaní má EK tri mesiace na preskúmanie iniciatívy a stretnutie s jej organizátormi, ktorí dostanú príležitosť predložiť ju Európskemu parlamentu. EK musí potom rozhodnúť, či mieni na základe iniciatívy konať.

"Je to významný míľnik, jeden milión občanov EÚ súhlasilo, že voda a hygiena sú ľudské práva, to je obrovský úspech," uviedla Anne-Marie Perretová z Right2Water. "Podarilo sa nám prekonať počiatočné problémy, aj zákonné a technické bariéry, ktoré nám nanútili EK a členské krajiny," dodala.

Iniciatívu európskych občanov zaviedli vlani v apríli, vychádza z Lisabonskej zmluvy. Dáva občanom šancu zúčastniť sa priamo na vytváraní zákonov EÚ, ktoré často kritizujú.

Niekoľko skupín zvažovalo petície na témy od homosexuálneho manželstva až po jadrovú energiu, organizácia Right2Water však ako prvá zvládla technické prekážky a začala zbierať pod petíciu podpisy.

Petíciu musí podpísať milión ľudí z najmenej siedmich z 27 členských krajín EÚ, aby bola výzva pre Európsku komisiu, aby navrhla novú legislatívu, oprávnená.