Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Petra Nečasa chcú stíhať iba v súvislosti s podplácaním poslancov

Petr Nečas Foto: TASR/AP

Petr Nečas bude na polícii vypovedať v piatok. "Uvidíme, čo nám povie," vyhlásil vrchný štátny zástupca z Olomouca Ivo Ištvan.

Praha 11. júla (TASR) - České orgány činné v trestnom konaní požiadali Poslaneckú snemovňu o vydanie expremiéra a poslanca Petra Nečasa na trestné stíhanie len v súvislosti s podplácaním poslancov. V relácii Interview spravodajskej televízie ČT24 to dnes uviedol vrchný štátny zástupca z Olomouca Ivo Ištvan, dozorujúci kauzu, v dôsledku ktorej padla v ČR vláda.

"V tejto chvíli vám nemôžem ani potvrdiť, či bude nutne obvinený," vyhlásil Ištvan.

"Ak sú obvinené osoby, u ktorých je podozrenie, že mohli prijať úplatok v súvislosti s obstarávaním vecí verejného záujmu, tak sa samozrejme zaoberáme aj otázkou, aké boli osoby, ktoré tento prípadný úplatok mohli poskytnúť... Tým sme dospeli k osobám, ktoré sú dnes obvinené a určité indície ukazujú na to, že by takouto osobou mohol byť i Petr Nečas. Preto sme požiadali snemovňu o jeho vydanie, aby sme vo vzťahu k nemu mohli pokračovať v procesných úkonoch," informoval Ištvan. Odmietol, že by sa s touto žiadosťou čakalo až dovtedy, kým Nečas už nebude predsedom vlády ČR.

Na otázku, či bude štátne zastupiteľstvo požadovať aj vydanie ďalších poslancov, reagoval Ištvan slovami: "Opakovane hovoríme, že nebudeme vopred komentovať náš postup. Prípadný ďalší postup závisí od priebehu vyšetrovania".

Na slobode do konca prázdnin


Podľa Ištvana by siedmi väzobne stíhaní obvinení mohli byť prepustení na slobodu do konca prázdnin. "Len čo budú realizované všetky výsluchy, tak potom nie je dôvod, aby obvinený zostával vo väzbe. Podľa rozvrhu práce odhadujeme, že by termín nemal prekročiť polovicu augusta," povedal.

Petr Nečas bude na polícii vypovedať v piatok. "Uvidíme, čo nám povie," vyhlásil Ištvan.

Podľa jeho slov dochádza v súvislosti s vyšetrovaním údajnej korupcie okolo troch bývalých poslancov ODS neustále k zavádzaniu. "Sú vyslovované špekulácie, že akákoľvek politická dohoda môže byť takto kriminalizovaná, že akýkoľvek post, ktorý niekto dostane, je akousi korupciou. Tak tomu samozrejme vôbec nie je," zdôraznil Ištvan. Popri úplatku, ktorý môže mať peňažnú alebo inú majetkovú podobu, musí dôjsť v danom prípade k jeho poskytnutiu v súvislosti s obstarávaním vecí verejného záujmu, medzi ktoré hlasovanie v snemovni určite patrí. Navyše musia existovať dôkazy, že v danom prípade bola dohoda a vyjednávanie, v ktorom nešlo primárne o politiku, ale získanie výhod na osobný prospech.

Na polícii dnes podľa informácií českých médií vypovedal ako podozrivý aj známy lobista Roman Janoušek, ktorý však nebol obvinený. Podal vysvetlenie v súvislosti s vyšetrovaním, ktorého súčasťou bola aj júnová megarazia a zadržanie celkove deviatich ľudí, z ktorých je osem obvinených a sedem vo väzbe.