Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Petr Nečas: Výrobcom a predajcom alkoholu sa možno vrátia dane

Premiér Petr Nečas Foto: TASR

Vláda nechystá kompenzácie pre rodiny obetí, ktoré sa otrávili metylalkoholom, vyjadril sa český premiér.

Praha 24. septembra (TASR) - Český premiér Petr Nečas (ODS) dnes pripustil, že by sa výrobcovia a predajcovia alkoholu mohli v súvislosti s prohibíciou dočkať vrátenia spotrebnej dane a DPH. Nečas to povedal po rokovaní výkonnej rady vládnej strany s tým, že ide zatiaľ o jeho osobný názor.

Informácie priniesla česká tlačová agentúra Mediafax.cz.

"Je to jedna z úvah, ako ich motivovať, aby v prípade nutnosti likvidácie podozrivého alkoholu ten alkohol naozaj zlikvidovali," uviedol premiér. Daňová úľava by sa teda týkala aj maloobchodov a reštaurácií.

Nečas dodal, že vláda nechystá kompenzácie pre rodiny obetí, ktoré sa otrávili metylalkoholom.

Český premiér zároveň potvrdil, že vláda sa v stredu 26. septembra na svojom zasadnutí bude snažiť zmierniť prohibíciu. "Radi by sme tento krok urobili, najmä smerom k novovyrobeným liehovinám s novými kolkami. Budeme sa však zaoberať aj tým, čo urobiť s 22 miliónmi litrov alkoholu, teraz zablokovanými v skladoch," povedal Nečas.

V súčasnom období platí v Českej republike až do odvolania mimoriadne opatrenie ministerstva zdravotníctva, ktoré zakazuje ponúkať a predávať nápoje s obsahom alkoholu nad 20 percent. Na otravu metylalkoholom dosiaľ v Česku zomrelo 25 ľudí.